sałatka z cukinii, pomidorów i tuńczyka

Ostatnie tygodnie to istne wariactwo. Niemalże wszystkie popołudnia i weekendy spędzam poza domem i praktycznie nie mam czasu na gotowanie w domu. Dlatego postanowiłam wykorzystać okazję, że dziś wyjątkowo wieczór spędziłam we własnym mieszkaniu i zrobiłam coś dobrego :) A nawet dwie dobre rzeczy. Pierwszą prezentuję już dziś – to sałatka z cukinii, pomidorów i tuńczyka. Drugą pokażę Wam jutro :)

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością

sałatka z cukinii, pomidorów i tuńczyka

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 mała cukinia
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 puszki tuńczyka
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz

Cukinię razem ze skórką, przy pomocy obieraczki ze specjalnym ostrzem ścieramy na długie, cieniutkie paseczki (a'la spaghetti). Jeśli nie mamy takiej obieraczki można pokroić cukinię w słupki.

Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki. Warzywa łączymy z tuńczykiem i majonezem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy listkami bazylii.

Udanej sałatki życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Świetna sałatka, ale jako wege, zamiast tuńczyka użyję czegoś lepszego! ;)

  • rewelacja, mam kilka cukinii w lodówce jutro tylko tuńczyka dokupię, mniaaam

  • Olga

    Hmmm… wszystko idealne, tylko ten majonez mi tu nie pasuje (nie jadam)… muszę poszukać jakiejś alternatywy… ale dzięki za pomysł :-)

    • Olga

      Pychotka, robiłam już trzy razy :-)