sałatka z cukinii, pomidorów i tuńczyka
Ostatnie tygodnie to istne wariactwo. Niemalże wszystkie popołudnia i weekendy spędzam poza domem i praktycznie nie mam czasu na gotowanie w domu. Dlatego postanowiłam wykorzystać okazję, że dziś wyjątkowo wieczór spędziłam we własnym mieszkaniu i zrobiłam coś dobrego :) A nawet dwie dobre rzeczy. Pierwszą prezentuję już dziś – to sałatka z cukinii, pomidorów i tuńczyka. Drugą pokażę Wam jutro :)
Przepis polecany dla osób z insulinoopornością
Składniki (na 2 porcje):
- 1 mała cukinia
- garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 puszki tuńczyka
- kilka listków bazylii
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
Cukinię razem ze skórką, przy pomocy obieraczki ze specjalnym ostrzem ścieramy na długie, cieniutkie paseczki (a'la spaghetti). Jeśli nie mamy takiej obieraczki można pokroić cukinię w słupki.
Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki. Warzywa łączymy z tuńczykiem i majonezem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy listkami bazylii.
Udanej sałatki życzy gruszka z fartuszka! :)