tortellini z kozim serem i pestkami dyni
Ostatnio głównym kryterium gotowanych przeze mnie dań jest to, żeby były błyskawiczne w przygotowaniu. I to danie zdecydowanie mogę zaliczyć nie tylko do ekspresowych, ale też przepysznych! :) Nie licząc czasu gotowania tortellini, na jego przygotowanie potrzebujecie nie więcej niż 10 minut! :) Smakuje świetnie na ciepło w formie obiadu i na zimno jako lunch. Jeśli nie jesteście fanami koziego sera, możecie zastąpić go inynm kremowym twarożkiem – naturalnym lub o ulubionym smaku :)
Składniki (na 2 porcje):
- 1 opakowanie tortellini z szynką lub szpinakiem
- 1 litr bulionu drobiowego (może być domowy lub z kostki Winiary)
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki koziego twarożku
- 2-3 łyżki pestek dyni
W garnku zagotowujemy bulion. Wrzucamy tortellini i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, łączymy z kozim twarożkiem i posiekaną bazylią. Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Posypujemy nimi gotowe danie.
By wszystkie szybkie obiady były tak pyszne, życzy gruszka z fartuszka! :)