chrupiący kurczak w panko i majonezie oraz sos spicy mayo
Jak zrobić idealnie soczystego i delikatnego w środku, a jednocześnie chrupiącego z zewnątrz kurczaka? Ano bardzo prosto. Wystarczy mieć pod ręką majonez, garść przypraw i panierkę panko. Panko to japoński odpowiednik nasze rodowitej bułki tartej. Różni się od niej tym, że okruszki są grubsze, mają formę płatków, a do jej przygotowania użyto pieczywa pozbawionego skórki. Dzięki temu panko nie nasiąka tłuszczem tak bardzo jak bułka tarta, więc panierka jest bardziej chrupiąca. Cierpliwe osoby mogą przygotować panko w domu, ale ja jestem niecierpliwa więc panko kupuję w sklepach z żywnością orientalną.
Pomysł na spicy mayo też wziął się z japońskich inspiracji. Ostatnio, gdy zamówiliśmy sushi sos ten był dołączony do jednej z rolek smażonych w tempurze. Tak nam zasmakował, że szybko odtworzyliśmy go w domu i ostatnio stosujemy go do czego tylko się da. Sprawdził się również jako dip dla tego kurczaka.
Wspomniałam wyżej o garści przypraw – tak na prawdę, do przyprawienia kurczaka możecie użyć tego, na co macie aktualnie ochotę. Ja swojego przyprawiłam dość klasycznie – papryką i czosnkiem. Nie bójcie się jednak eksperymentować – kurczak zniesie wszystko ;)
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 szklanki majonezu (najlepszy będzie Winiary)
- 1 płaska łyżeczka czosnku suszonego
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- panierka panko
Na spicy mayo:
- 1/2 szklanki majonezu
- około 1/2-1 łyżeczki harrisy
- sok z cytryny
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki (takie na dwa kęsy).
Majonez mieszamy z przyprawami, wrzucamy do niego kurczaka, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy spicy mayo mieszając ze sobą wszystkie składniki (harrisę oraz sok z cytryny dodajemy do smaku, wedle własnych preferencji ostrości).
Schłodzone kawałki kurczaka obtaczamy w panko i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni (aż panierka zacznie się rumienić).
Kurczaka podajemy z sosem spicy mayo.
Miłego chrupania życzy gruszka z fartuszka! :)
-
gin
-
neya
-
pete
-
Maria Banach
-