sernik czekoladowy z orzechami

Miałam dylemat czy nazywać go sernikiem czekoladowym z orzechami czy czekoladowo-orzechowym. Ostatecznie uznałam, że dodatek orzechowej pasty do masy jest opcjonalny, więc uznajmy że bazowy przepis jest na sernik czekoladowy na orzechowym spodzie. Wy do swojego sernika możecie użyć dowolnych orzechów – ja akurat miałam pod ręką orzechy włoskie, które wykorzystałam do zrobienia spodu oraz pastę z pekanów, którą dodałam do masy i kremu na wierzch. Na spód świetnie sprawdzą się też pekany, orzechy laskowe, a nawet orzeszki ziemne. Polecam kombinować :)

O paście z pekanów otrzymanej od sklepu Patiserka.pl pisałam już tutaj. W tym przepisie jej dodatek nie jest konieczny, ale moim zdaniem nadała ona fajnego orzechowego posmaku. Jeśli nie macie gotowej pasty z pekanów możecie garść orzechów zmiksować na możliwie jak najgładszą masę – pod względem konsystencji nie będzie to dokładnie to samo, co pasta, którą można kupić w sklepie, ale jako zamiennik się nada.

Dwa słowa na temat słodkości tego ciacha – wbrew temu jak wygląda, ciasto nie wyszło mi wcale mocno słodkie. Wręcz przeciwnie, trochę żałuję, że nie dałam więcej cukru. Poniżej podaję przepis zgodny z pierwotnym, ale jeśli mogę coś zasugerować, to polecam do spodu dodać o 1-2 łyżki cukru więcej. Do masy także można dodać nieco więcej słodyczy lub zamienić czekoladę gorzką na mleczną :)

sernik czekoladowy z orzechami

Składniki (na małą tortownicę):
- 2 szklanki orzechów włoskich (lub innych)
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru dry muscovado
- 500 g twarogu do sernika (ok 20% tłuszczu)
- 130 g cukru
- 3 jajka
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka
- opcjonalnie: 3 łyżki pasty z pekanów

Orzechy drobno siekamy lub miksujemy w malakserze. Masło łączymy z cukrem i rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Rozpuszczone masło z cukrem dodajemy do orzechów, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką wyklejamy cienko spód i brzegi tortownicy.

Twaróg z cukrem ucieramy na puszystą masę przez około 5 minut. Następnie, miksując na wysokich obrotach dodajemy kolejno po jednym jajku, każdorazowo czekając, aż składniki dobrze się połączą.

Czekoladę, mleko i pastę z pekanów łączymy razem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali.

Połowę czekoladowej masy dolewamy wąską strużką do masy serowej (stale miksując). Drugą połowę odstawiamy.

Masę serową przelewamy do wyłożonej orzechami tortownicy.

Pieczemy około 2 godzin w temperaturze 150 stopni.

Upieczony sernik studzimy. Pozostałą czekoladową masą smarujemy wierzch (jeśli masa zastygła, lekko ją podgrzewamy w mikrofali lub kąpieli wodnej).

Orzechowo-czekoladowych doznań życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Cudowny.

  • gin

    Wygląda imponująco!

  • kocham to zdjęcie :) !!!!!!!!

  • Amy

    Oh, how I wish this was in English! Looks delicious!

    • gruszka

      Maybe soon. For now i recomend to use Google Translate :)