burger z kurczakiem we włoskim stylu

Pokazałam Wam jak zrobić domowe pesto, to teraz pokażę Wam, jak można je wykorzystać :) Jak część z Was wie, należę do programu Przyjaciół Winiary i w związku z tym w moje ręce wpadł ich nowy produkt – Papirus o smaku suszonych pomidorów. Postanowiłam wykorzystać go w tym przepisie, by nieco ułatwić sobie pracę. W końcu skoro bułki wypiekałam własnoręcznie, pesto przygotowywałam samodzielnie, to mogłam sobie pozwolić na takie małe oszustwo :) Wyszło bardzo smacznie!  Jeśli chcecie wszystko od początku do końca robić samodzielnie zastąpcie Papirus własną mieszanką przypraw we włoskim stylu i usmażcie kurczaka na oliwie z oliwek :)

burger z kurczakiem we włoskim stylu

Składniki (na 4 burgery):
Na bułki:
- 180 g mąki pszennej + więcej do podsypywania
- 1/2 szklanki letniej (ok 40 stopni) wody
- 30 g drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Drożdże rozrabiamy w wodzie. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut, aż zaczyn zacznie pracować.

Wyrośnięty zaczyn mieszamy z mąką, solą i oliwą z oliwek. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. W razie konieczności lekko podsypujemy mąką (mąki nie należy dawać zbyt dużo, bo bułki będą twarde).

Wyrobione ciasto przekładamy do czystej miski posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

W wyrośnięte ciasto wbijamy pięść, by zeszło z niego powietrze, zagniatamy lekko, a następnie dzielimy na cztery równe części (może się wydawać, że ciasta jest za mało, ale nie jest :)). Z każdej częściu formujemy kulę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Uformowane bułki ponownie ostawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie wierzch bułek smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut, aż wierzch bułek zacznie się rumienić.

Bułki studzimy.

Do burgerów:
- 4 bułki do burgerów
- 4 łyżki domowego pesto
- 2 piersi z kurczaka
- 2 arkusze Papirusu Winiary z suszonymi pomidorami
- 8 plastrów bakłażana
- 4 plastry pomidora
- 4 łyżeczki majonezu
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Piersi kurczaka oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki (jeśli pierś jest gruba, przecinamy ją w poprzek). Kawałki kurczaka smażymy w arkuszach Papirusu zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gotowe bułki przekrawamy na pół. Każdą połówkę lekko rumienimy na patelni grillowej. Spody bułek smarujemy pesto. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka.

Plastry bakłażana smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem i grillujemy z dwóch stron, aż się przyrumieni. Układamy je na kurczaku.

Na wierzch kładziemy plasterki pomidora, po 1 łyżeczce majonezu i przykrywamy górną częścią bułki.

Pysznego burgerowania życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Wow super. Na dniach będę sam to robić:)

  • Wygląda OBŁĘDNIE!:)

  • fio

    mmmmm jest plan na jakiś weekend :D mężu uwielbia burgery, a ciężko dorwać porządne buły :D