kurczak cytrynowy

Jakiego kurczaka lubicie najbardziej? – Wolicie na ostro czy raczej delikatnego w smaku? Jeśli jesteście miłośnikami delikatnych smaków, to ten kurczak to coś dla Was :) Oczywiście mój mężczyzna od razu stwierdził, że on jednak woli intensywniejsze przyprawy, ale mi połączenie delikatnych smaków pietruszki i cytryny bardzo smakowało. Kurczak cytrynowy jest banalny w przygotowaniu, a wychodzi niesamowicie soczysty i pięknie pachnie cytryną. To kolejny kurak, który mi wyszedł dokładnie taki jak miał – nieskromnie zaczynam uważać się za kurczakową specjalistkę! :)


kurczak cytrynowy

Składniki:

– 1 kurczak w całości

– 2 cytryny

– 1 cebula

– pęczek natki pietruszki

– majeranek

– kilka łyżek oleju

– pieprz

Kurczaka myjemy dokładnie (w środku również!) w zimnej wodzie i osuszamy papierowymi ręcznikami. Odcinamy szyjkę oraz kuper. Odwracamy kurczaka “na brzuch” i wywijamy skrzydełka. Odwracamy z powrotem “na plecy”. Cytrynę przekrawamy na pół i z obu połówek wyciskamy trochę soku skrapiając kurczaka ze wszystkich stron. Połówki cytryny wsadzamy do środka kurczaka razem z pokrojoną w ćwiartki cebulą. Nóżki kurczaka związujemy nitką.

Natkę pietruszki siekamy, mieszamy z majerankiem, pieprzem i olejem. Taką ziołową mieszanką nacieramy kurczaka. Wkładamy do naczynia w którym będziemy go piec, obok układamy połówki drugiej cytryny, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i wkładamy do niego kurczaka (razem z cytrynami). Po 10 minutach skręcamy temperaturę do 180 stopni i podlewamy kurczaka 1 szklanką wody. Pieczemy kurczaka 1,5 godziny. Co 15 minut zaglądamy do kurczaka i polewamy go równomiernie z wierzchu wytworzonym sosem z naczynia (dzięki temu kurczak będzie bardzo soczysty!).

Wyciągamy kurczaka z piekarnika, odstawiamy na kilka minut by soki równomiernie się rozłożyły i dopiero wówczas kroimy.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka!

  • Ewa

    Prosty przepis godny powielenia i zdjęcie- kusi:) Zastanawiam się, odkąd przeczytałam o tym sposobie z pieczeniem z cytryna w środku kiedyś u Nigelli, czy tak upieczony kurczak jest w smaku kwaśny?

    • gruszka

      Przechodzi aromatem cytryny i faktycznie mięso ma lekko kwaskowaty posmak, ale nie jest kwaśny – z cytryny wypływa jedynie odrobina soku i jest łagodzona przez cebulę, która też leży w środku. To trochę jak z mięsem ryby skropionym cytryną :)

  • Gruszko! bardzo ładny kurak xd
    tą wersję akurat strasznie luubię, ale najczęściej robię wtedy udka.
    pysznie!

    I dziękuję za miłe spotkanie w sobotę!
    Pozdrawiam Cie serdecznie ;]

  • Takiego kurczaka z miłą chęcią bym zjadła! Z cytryną jeszcze nie próbowałam, ale chyba się skuszę.

  • Ten przepis koniecznie muszę podrzucić mamie! :) Ostatnio zakupiła ten śmieszny przyrząd, którego nazwy nie znam do pieczenia kuraków w całości. Cytryna z cebulą musi być ciekawym połączeniem. Może na jakąś rodzinną kolację?
    Na pewno napiszę jak wyszło, jeśli nie tu, to u siebie na pewno, jeśli nie masz nic przeciwko? :)
    Mam też kilka zdjęć tostów cynamonowych, o których chciałabym dziś napisać, ale wpierw pytam o zgodę – oczywiście z zaznaczeniem macierzystego pomysłodawcy^^
    Czekam na odpowiedź i dziękuję za smaczne inspiracje:)

    • gruszka

      Jasne, pisz śmiało :)

      • Pytanie odnośnie cytrynowego kuraka – solimy mięsko tradycyjnie? Czy zostawiamy wedle przepisu? Znawcą wielkim nie jestem, ale wolę zapytać:)

        • gruszka

          Klaudia ja staram się ograniczać mocno sól w potrawach i ja swojego kurczaka nie soliłam. Ponieważ praktykuję to już od dłuższego czasu to mi smak niesolonego kurczaka odpowiadał, ale mój chłopak przyznał, że wolałby żeby był trochę posolony. Zależy więc od Waszych preferencji smakowych :)