kurczak zapiekany w sosie pomidorowym z mozzarellą

Gdy brakuje mi pomysłów na obiad sięgam na moją półkę z książkami kucharskimi. Jednak nie przypadkowe jest też to, po którą z nich sięgnę w pierwszej kolejności. Książek Gino D’Acampo praktycznie nie odkładam “na miejsce” lecz książki leżą na wierzchu pozostałych kulinarnych publikacji, ponieważ po nie zwykle sięgam w pierwszej kolejności. Wiem, że to co znajdę będzie proste, szybkie i pyszne. Jak na przykład ten kurczak właśnie. Nieco zmieniłam proporcje, dopasowując się do dwóch (a nie czterech, jak rekomendowane było w przepisie) osób. Na przyszłość, sos zrobię z nutką pikanterii – np. odrobiną ostrej papryki. Ale generalnie? Było pycha!

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością


kurczak zapiekany w sosie pomidorowym z mozzarellą
  

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka

- 1 puszka krojonych pomidorów

- 1 łyżeczka oregano

- 1 kula sera mozzarella

- sól

- pieprz

- 2 ząbki czosnku

- oliwa z oliwek

Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdą pierś nacinamy w kilku miejscach (by szybciej się usmażyła).

Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wkładamy piersi z kurczaka oraz czosnek i całość smażymy parę minut - gdy kurczak zrumieni się z jednej strony, odwracamy go na drugą i smażymy również do zrumienienia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy kurczak z obu stron będzie już lekko przypieczony, dodajemy pomidory, przyprawiamy sos do smaku oregano, solą i pieprzem i całość smażymy bez przykrycia jeszcze 10 minut, odwracając w międzyczasie kurczaka na drugą stronę.

Mozzarellę kroimy w plasterki. Ser układamy na wierzchu kurczaka, posypujemy solą i pieprzem, a następnie patelnię wkładamy na parę minut do piekarnika (jeśli nie macie patelni do zapiekania, użyjcie naczynia żaroodpornego). Gdy ser zacznie się przypiekać wyjmujemy i nakładamy na talerze.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Klaudia

    Robiłam tego kurczaka na świąteczny obiad. Do sosu dodałam jeszcze łyżeczkę mielonej ostrej papryki. Niebo w gębie!

  • Hania

    z czym podawać te piersi? chodzi mi o dodatki skrobiowe i warzywne, z czym najlepiej komponuje się to danie?

    • gruszka

      Haniu ja podałam je z pieczonymi ziemniakami i sałatką z ogórków.

  • Hania

    dzięki, na pewno wypróbuję :)

  • Agnieszka 6582

    pycha! dzis robiłam na obiad, podałam z ryżem, palce lizać!

  • Ania

    Ble nie dobre

  • Ania

    Chociaż. Tego. Nie. Jadłam

    • gruszka

      Aniu, skoro nie jadłaś, dlaczego piszesz, że niedobre?

  • ewaa

    do sosu pomidorowego bardzo pasuje bazylia, można troszkę dodać. na pewno kiedyś spróbuję.

  • MojeDzieci@gmail.com

    CZEMU NIE JEST NAPISANE ZE Z PRZYKRYCIEM NA POCZATKU, KURCZAK NIE BYL SOCZYSTY I MOJE DZIECI SIE POPLAKALY !!!

    • Ja piekłam bez przykrycia i kurczak wyszedł mi bardzo soczysty. Być może mięso było trzymane w piekarniku zbyt długo i stąd mało soczysty efekt.

  • MonMon

    Pyszny obiad! Kurczaka podałam z makaronem – rurkami. Lekko podgotowany wylądował w naczyniu żaroodpornym razem z kurczakiem i sosem :)

  • aniafiki

    Ja dodałam mozarellę na kurczaka w sosie i przykryłam. Super się roztopiła bez zapiekania.

  • Justyna Wilamowska

    Pyszne i szybkie danie. Rodzince smakowało. Szczególnie aromatyczny sos paprykowy ze śmietaną. Ja wykorzystałam i polecam śmietanę (spam). Jest idealna i świetnie podkreśla smak dania;)