baklava

07-07-2012 Autor:     23 odpowiedzi    Kategoria: ciasteczka

Baklavę jadłam jeden jedyny raz w życiu, a mimo to ten smak zapadł w mojej pamięci bardzo dokładnie. Marzyłam, żeby ten przysmak odtworzyć! Moje polowanie na ciasto filo (czy jak kto woli phyllo) było raczej bierne, ale trwało już od dłuższego czasu. Myślę, że ta bierność wynikała w dużym stopniu ze strachu – nie miałam pojęcia jak się z tym ciastem obchodzić, ani nawet jak wygląda w surowej wersji. W końcu jednak uznałam, że skoro odważyłam się już na ciasto drożdżowe to i filo nie powinni być dla mnie dłużej postrachem.

W końcu się udało! Dorwałam ciasto filo w Almie, dobrze schowane między ciastem francuskim. Już w drodze ze sklepu wertowałam w komórce przepisy na baklavę, próbując wybrać ten “najbardziej odpowiedni”. Nie muszę chyba pisać jak to się skończyło – jak zawsze w moim przypadku: freestylem :) Wymieszałam kilka różnych przepisów i tak powstała moja własna baklava :) Kilka przepisów radziło, by baklavę odstawić na kilka godzin. Upiekłam ją więc pójściem spać i próbę generalną miałam przeprowadzić rano. Nie powstrzymałam się jednak i spróbowałam jej już tego samego dnia. Teraz już wiem, żeby jednak podawać ją na świeżo, bo następnego dnia spód jest za bardzo nasączony miodem. Ale i tak jest doskonała!

Muszę to napisać wyraźnie do tych co ciasta filo boją się tak jak ja: Nie taki diabeł straszny! Ale wymaga duuuużo cierpliwości w układaniu ;)

 

Składniki (gwarantuję, że 1 mały kawałeczek, (góra 3 ;) ) baklavy syci, a kawałeczków wyszło mi około 15 na blaszce o wymiarach 20×23 cm):

- 225 g (1/2 opakowania) ciasta filo

- 250 g orzechów włoskich

- 1 łyżka cynamonu

- 1/4 szklanki cukru

- 1/2 kostki masła

- 1/3 szklanki miodu

- 1/3 szklanki wody

- 1 łyżka soku z cytryny

- skórka starta z 1 cytryny

- 1 laska cynamonu

- kilka pistacji do dekoracji

Orzechy drobno siekamy i mieszamy z sypkim cynamonem i cukrem. Dzielimy na 3 części.

Masło roztapiamy. Ciasto filo kroimy na prostokąty dopasowane rozmiarem do blaszki (u mnie wystarczyło przekroić połowę ciasta raz jeszcze na pół :)).

Przy pomocy pędzelka smarujemy blaszkę roztopionym masłem. Kładziemy na nim pierwszy arkusz ciasta. Wierzch smarujemy masłem, przykrywamy kolejnym arkuszem i… tak dalej, aż arkuszy na dnie blaszki będzie 8.

Równomiernie wysypujemy pierwszą część orzechów.

Na wierzchu układamy kolejny arkusz ciasta, smarujemy masłem, układamy kolejny i również smarujemy masłem jego wierzch.

Wysypujemy drugą część orzechów.

Ponownie układamy dwa arkusze ciasta (jak poprzednio smarując każdy masłem).

Wysypujemy trzecią część orzechów.

Wierzch ciasta przykrywamy ośmioma arkuszami ciasta, także smarując każdy z osobna masłem na wierzchu.

Tak przygotowane ciasto kroimy na blaszce na małe kawałki (kwadraty, prostokąty, romby lub trójkąty) – moje kawałki miały około 2×5 cm. Należy się upewnić, że ciasto jest dobrze docięte. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut (do przyrumionego wierzchu)

W tym czasie do rondelka wlewamy wodę, miód, cytrynę, skórkę z cytryny i laskę cynamonu. Gotujemy około 10 minut.

Gotowym syropem polewamy wierzch ciasta wyjętego z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wierzch dekorujemy posiekanymi pistacjami.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)






Ten post zawiera 23 odpowiedzi. Zostaw swój komentarz!

  • strasznie chciałabym kiedyś spróbować tych słodkości.

  • Muszę kiedyś spróbować! Jadłam w Egipcie i do teraz pamiętam jej smak :)

  • Ja się zabieram do Baklavy jak do jeża. Ale w końcu też muszę spróbować;)

  • nigdy jej nie jadłam.
    a już długo marzę, by spróbować tego deseru.

  • ja się noszę ponad rok, żeby zrobić baklavę. Może w końcu się zmobilizuję, widząc, że Tobie się tak ładnie udała:)

  • btw… bardzo ładna stronka

  • Zrobiłem wszystko tak jak w tym przepisie niestety nie wyszła…
    Nie wiem czy to ja popełniłem błąd czy przepis jest zły ale wyszła sucha jak wiór a jak wiadomo baklava powinna być bardzo mokra wręcz ociekająca syropem. Poza tym chyba jest błąd w ilości cynamonu, nie powinna być przypadkiem łyżeczka? Użyłem ilości z przepisu i dominującym smakiem jest cynamon niestety.

    • RAD, faktycznie, baklava powinna ociekać syropem i taka też mi wyszła. Jesteś pewien, że zachowałeś proporcje? Zwróć uwagę, że ja robiłam porcję z 1/2 ciasta. A cynamonu powinno być sporo, powinno być go dobrze czuć :)

  • Tak, ja też zrobiłem z połowy ciasta bo mam identyczną blaszkę.
    Nie mam pojęcia czemu mi nie wyszła… Może po prostu nie mam ręki do pieczenia ;)

  • zacznijmy od tego ze baklava jest z pistacjami a nie z orzechami wloskimi wiec nie nazywaj czegos baklava skoro nia nie jest pozdrawiam

    • Aga klasyczna baklava jest z orzechami lub migdałami. Pistacjami posypany jest zaledwie wierch tego deseru.

  • http://pl.wikipedia.org/wiki/Bak%C5%82awa niech sobie koleżanka mądralińska najpierw poczyta, a potem komentuje…

  • Polecam!!! przepyszne ciasto , poznałam jego boski smak będąc ostatnio w Turcji, były 2 rodzaje z orzechami i drugie z pistacjami. Mam zamiar i ambicję go zrobić, tylko muszę kupić ciasto.

  • zrobiłam wczoraj i wyszło idealnie! do orzechów dałam tylko łyżeczkę cynamonu zamiast łyżki, a laskę cynamonu zastąpiłam połówką łyżeczki. Dodałam całą szklankę miodu, cukier zastapilam brązowym :))) duuuzo pracy ale jaka satysfakcja

    • Cieszę się, że smakowało, ale… wow! Całą szklankę miodu?! Moja baklava była już bardzo słodka, ciężko mi wyobrazić sobie jak musiała smakować z taką ilością miodu :)

  • Prawdziwa baklawa nie jest z ciasta filo, tylko z ciasta kory, które niestety w Polsce jest chyba nie do kupienia.

    • Z tego co mi wiadomo to kora i filo to to samo ciasto, tylko nazwa zależna jest od regionu – kora to nazwa bałkańska, filo grecka.

  • Dzisiaj zrobiłam Baklave, wyszła cudowna. świetny przepis :) jednak warstwy nie trzymały się siebie, zrobiłam coś źle czy to tak ma być? (nigdy tego nie jadłam)

    • Baklava to bardzo lepkie ciasto, ale jednocześnie składa się z delikatnych warstw z ciasta filo. Miodowy syrop powinien dość dobrze posklejać warstwy, ale to, że ciasto “listkuje” w trakcie jedzenia lub krojenia jest całkiem normalne. Sklejanie ciasta mogą utrudnić zbyt grubo posiekane orzechy – im są drobniejsze, tym lepiej trzyma się ciasto :)

  • pamietam tylko, ze moja tesciowa zalewala to zagotowana woda z cukrem, duzo cytrynowego soku i startej cytryny, a do ciasta drozdzowego dodawala oleju i je rociagala na czystym, specjalnym przescieradle, które miala wlasnie do takich rozciaganych ciast, jak burek z miesem, baklava i inne :) uwielbiam je ale ma za duzo kalorii, choc jedzac go calkiem o nich zapominam ;)

  • https://www.youtube.com/watch?v=3e3P_X6Qc9g tak robila baklave moja tesciowa ;)

    • Wow! To mojtanie ciastem na wałku robi wrażenie! :)

  • https://www.youtube.com/watch?v=u42I-nC43YY
    tak to wspaniala umiejetnosc, ale mozna tez kupic gotowe ciasto y ukladac,
    przekladajac ciasto, moja tesciowa smarowala go przesmarzanym maselkiem, którego uzywala zawsze do podobnych ciast :)
    w prawdzie jest po horwacku, ale mozna obejrzec sposób robienia, ta pani smaruje oliwkowym olejem
    przesylam pozdrowienia z Hiszpanii
    Ania

×