pierniczki świąteczne

Nie mam pojęcia kto jest autorem tego przepisu. Ja znalazłam go na pewnym forum, dziewczyna która o nim pisała znalazła go na jakimś blogu, a autorka bloga odwoływała do kolejnych osób. Tak więc proszę mi wybaczyć, że nie wpisuję autora (jeśli takowy tu zajrzy proszę o informację :) ).

Przepis ten trochę różni się od oryginału, ulepszenia są już mojego autorstwa. Trzy lata zajęło mi dojście do tej wersji pierniczków i jestem z nich bardzo zadowolona :) Pierniczki początkowo twarde miękną z czasem. Są mocno korzenne, aromatyczne i moim zdaniem właśnie takie jakie powinny być świąteczne pierniczki.

 

pierniczki świąteczne

Składniki:

- 600 g mąki + więcej do podyspywania

- 300 g płynnego miodu

- 100 g cukru pudru

- 120 g masła w temperaturze pokojowej

- 1 jajko

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 50 g przyprawy do piernika

- 2 łyżeczki kakao

Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski i wyrobić ciasto. Powinno być zwarte i nie przyklejać się do rąk, ale nie może być zbyt suche - przy wałkowaniu należy dodatkowo podsypywać je mąką. Ciasto bardzo dobrze się wałkuje, należy jednak uważać żeby nie przesadzić - powinno mieć grubość nie mniej niż 0,5 cm. Wykrawamy, układamy na blasze (można w niewielkich odstępach) i pieczemy 7 minut w temperaturze 180 stopni.

Odkładamy do wystygnięcia a następnie chowamy do szczelnej puszki. Pierniczki dość szybko miękną, ale tak między nami, jeśli komuś nie przeszkadza chrupanie może je wcinać już od dnia upieczenia ;)

Smacznego życzy gruszka z fartuszka :)

  • ludki są urocze :)

  • ach, jakie urocze ludziki!
    i szklanka mleka…oj, taak ;]

  • jak dla mnie, one są świetne :)

  • smaczniutkie te ludki ;)
    sliczne zdjęcie ;)

  • Pyszności :) Uwielbiam wszystko, co ma piernikowy aromat :) Fajny ten dzbanek :)

  • Dobrze przeczytać, że przepis jest dopracowany. Ja w tym roku po raz drugi w życiu upiekłam pierniczki. Pierwsze nigdy nie przestały być twarde jak kamień, ale mój pies je uwielbiał ;)
    A zdjęcie jest prześliczne :)

  • ale super ten dzbanuszek na mleko – możesz zdradzic skąd?
    pozdrawiam :)

  • swietne! a dzbanek wymiata :P

  • Widze ze ktos juz pytał,ale nie ma odp-wiec spytam tez-gdzie ten fajny dzbanuszek mozna kupic??:)
    Justyna

  • Dorwałam go we Flo, ale widziałam go już na kilku stronach www :)

  • Kurcze-a jaki adres ma FLO-nic mi nie wyskakuje…

  • obawiam się, że ich strona jest nieaktualna obecnie, ale i asortyment się pewnie już zmienił… ale znalazłam tutaj: http://www.bialykrolik.com.pl/dzbanuszek-na-mleko-calf-half.html (tylko w kosmicznej cenie! ja za mój dałam ze trzy razy mniej…)

  • Fio

    a czy ciasto nie powinno trochę poleżeć nim się będzie robić pierniczki?? Kojarzę, że moja mama zawsze robi ciasto parę tygodni wcześniej…

    • gruszka

      Tu nie ma takiej potrzeby. U mnie robienie pierniczków to zwykle jednodniowy biznes ;) Nie chciałoby mi się czekać kilku tygodni. Ale za to pierniczki potem mogą leżakować bardzo długo – z czasem miękną.

  • IzUcHa

    Jak długo “dojrzewają”? Moje ostatnie pierniki mają 2lata i nadal twarde… A i czy ma znaczenie czy miód naturalny czy sztuczny?? Pozdrawiam :)

    • Po 2-3 tygodniach, zamknięte w szczelnej puszce robią się miękkie :) Co do miodu to ma to znaczenie – miód sztuczny to tak na prawdę płynny cukier z miodowym aromatem i z takim dodatkiem pierniczki nie zmiękną. Koniecznie polecam więc miód naturalny o ulubionym smaku (najlepszy do pierniczków moim zdaniem jest lipowy lub wielokwiatowy)

      • IzUcHa

        Dzięki wielki :) w takim razie czas sie wziąć za pieczenie, żeby były na święta :) Pozdrawiam