tost żytni z grillowanym ananasem
Już po drugim śniadaniu? Nie szkodzi, sprawdzi się także na deser! :) To zdecydowanie zdrowsza (i smaczniejsza!) alternatywa dla szybkiej kanapki z żółtym serem. Nie wspomnę już, że jej charakterj jest też zdecydowanie bardziej wakacyjny i radosny :) Wyciągnijcie więc z szafy elektrycznego grilla i poświęćcie 5 minut na jej przygotowanie! Najważniejsze, to przygotowanie idealnie chrupiącego tosta i odpowiedni stopień ugrillowania ananasa – jedno i drugie wedle własnych preferencji. Ja lubię gdy tost jest chrupiący z wierzchu, ale miękki wewnątrz, a ananas powinien byś ładnie przyrumieniony, ale nie może się przypalić. Wtedy jest idealnie! <3
Składniki:
- 1 kromka świeżego żytniego chleba
- 1 plaster świeżego ananasa (nie z puszki!)
- 1 gałązka mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki miodu do smaku
- 1 łyżka jogurtu
Miętę siekamy, łączymy z imbirem, sokiem z cytryny i miodem. Kromkę chleba oraz plaster ananasa smarujemy cieniutko z dwóch stron tak przygotowaną miksturą i grillujemy z obu stron aż się przyrumienią.
Na chlebie układamy ananasa. Jogurt mieszamy z pozostałym sosem z mięty i cytryny i skrapiamy nim wierzch ananasa.
Słonecznego tosta w wakacyjnym klimacie życzy gruszka z fartuszka! :)
Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.
Urszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.
www.ziarnozdrowia.pl
+48 695 652 519
kontakt@ziarnozdrowia.pl