zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym
Jeśli dobrze policzyłam, to większość chciała zupę :) No więc proszę bardzo – zupa krem z soczewicy. Ale żeby nie było nudno to z odrobiną egzotyki w postaci mleka kokosowego. A co! Podczas gdy za oknem szaleje wichura i zamieć, przyda się kubeczek takiej gęstej, ciepłej zupy. Na rozgrzanie i poprawę humoru gorąco polecam :)
Przepis polecany dla osób z insulinoopornością
Składniki (na 6 osób):
- 400 g czerwonej soczewicy
- 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka startego imbiru
- śmietana 18%
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Do dużego garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości przez około 20 minut.
W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, a czosnek i chilli pozbawione pestek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, a następnie wrzucamy cebulę, czosnek, chilli oraz starty imbir. Całość podsmażamy razem do zeszklenia i dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut, po czym zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę przy pomocy blendera na jednolity krem. Do zmiksowanej zupy dodajemy przyprawy (do smaku) i mleczko kokosowe i całość dokładnie mieszamy. Ponownie ustawiamy garnek na ogniu i całość podgrzewamy.
Zupę przelewamy do miseczek. Dekorujemy kleksem ze śmietany, kilkoma kroplami oliwy z oliwek i szczyptą papryki.
Miłego rozgrzewania się życzy gruszka z fartuszka! :)
-
Nashelly
-
Anabel
-
Olga
-
sylvia