polędwica z dorsza w zaratrze z warzywno-ziołową salsą
Lekkich, letnich inspiracji ciąg dalszy! To kolejne danie z cyklu “robi się samo”. Jedyny minus jest taki, że wymaga włączenia piekarnika. Ale na szczęście na krótko :) Nie muszę chyba dodawać, że jest niskokaloryczne, nie obciąża żołądka i jest doskonałe na te upały! No i to polędwica z dorsza, więc nie ma też ości – największej zmory mojego Mężczyzny (ości to powód dla których bojkotuje jedzenie ryb :( ).
Jeśli nie mieliście jeszcze do czynienia z zatarem to spieszę z wyjaśnieniami – zatar to arabska mieszanka przypraw, której skład (jak to w mieszankach) może być od siebie nieco różny, ale zwykle podstawę stanowią sumak, sezam oraz zioła takie jak tymianek, majeranek i oregano. Sumak z kolei to przyprawa o kwaśnym, lekko cierpkim smaku, wytwarzana z jagód sumaku. Ta kombinacja sprawia, że zatar doskonale sprawdza się jako przyprawa do ryb.
Długo muszę jeszcze zachęcać? Po prostu zróbcie! :)
Składniki (na 2 porcje):
- 300 g polędwicy z dorsza
- 1 łyżeczka zataru
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Na salsę:
- 2 pomidory
- 1 zielony ogórek
- 1 czerwona cebula
- garść świeżej mięty
- garść świeżej pietruszki
- 1 łyżka oliwy z chilli
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
- opcjonalnie do smaku odrobina cukru
- pokruszona feta
Polędwice nacieramy oliwą, a następnie oprószamy solą, pieprzem i zatarem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10 minut (w zależności od wielkości polędwicy).
W międzyczasie pomidory, ogrórka i cebulę kroimy w jak najdrobniejszą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekane zioła, oliwę, ocet oraz przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy.
Upieczoną rybę podajemy z salsą. Dodajemy pokruszony ser feta.
Rybki soczystej i aromatycznej życzy gruszka z fartuszka! :)
Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.
Urszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.
www.ziarnozdrowia.pl +48 695 652 519 kontakt@ziarnozdrowia.pl