pikantne ziemniaki z marchewką i groszkiem
Groszek z marchewką, ziemniaki… trochę nuda, nie? Co prawda bardzo lubię to klasycznie połączenie, ale ponieważ na diecie ułożonej przez dietetyka niezbyt często mam teraz okazję poszaleć w kuchni, to wykorzystuję każdą możliwą okazję, żeby pomieszać w garach po swojemu :) W tym przypadku okazało się że wystarczy trochę pokombinować z przyprawami i sposobem przygotowania i od razu robi się ciekawiej :)
Te warzywa to świetny dodatek do mięsa. Są aromatyczne i intensywne w smaku, a przy tym bardzo sycące. Jestem pewna, że Wam zasmakują. Tylko nie przesadźcie z ilością chilli (tak jak to było w moim przypadku)! ;)
Składniki:
- 180 g ziemniaków
- 150 g mrożonej marchewki z groszkiem
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypta płatków chilli
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- 1 łyżeczka szczypiorku
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy, kroimy w kostkę. W osobnym garnku gotujemy groszek z marchewką. Warzywa łączymy razem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy warzywa, dodajemy chilli, imbir oraz sól i mieszamy. Całość podlewamy kilkoma łyżkami wody i podduszamy razem parę minut. Zdejmujemy warzywa z patelni, posypujemy szczypiorkiem i czarnuszką. Podajemy na ciepło.
Mniej nudy w kuchni życzy gruszka z fartuszka! :)
Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.
Urszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.
www.ziarnozdrowia.pl +48 695 652 519 kontakt@ziarnozdrowia.pl
-
Komiteptol