carpaccio z mango z sosem imbirowym i kruszonką curry

Ten pomysł chodził mi po głowie już od dawna i teraz nadarzyła się świetna okazja, by go zrealizować :) Carpaccio z mango z sosem imbirowym i kruszonką curry to świetna propozycja na przystawkę lub przekąskę. Jest lekkie i niezwykle bogate w smaki i aromaty. Przeplatają się tu smaki ostre ze słodkimi, tworząc razem przepyszną mieszankę. Całość harmonizuje delikatny, śmietankowy twarożek. Przy tym wszystkim jest to danie niezwykle oryginalne i z pewnością zaskoczycie nim swoich gości! Gwarantuję! :)

carpaccio z mango z sosem imbirowym i kruszonką curry

Składniki (na 4 porcje):
- 1 dojrzałe mango
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry
- 2 łyżki mąki
- 150 ml piwa imbirowego (może być bezalkoholowy napój imbirowy)
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 4 szczypty ostrej papryki
- 4 łyżki twarożku śmietankowego Almette

Pastę curry, masło i mąkę zagniatamy razem, aż składniki się połączą. Z uzyskanego ciasta formujemy cienki placek (na kształt dużego ciastka) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. "Ciastko" pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (aż brzegi zaczną się rumienić). Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone "ciastko" kruszymy w placach, aż do uzyskania kruszonki.

Piwo imbirowe wlewamy do rondla o dużej średnicy i podgrzewamy na małym ogniu, aż płyn się zredukuje. Gdy zacznie konsystencją przypominać syrop zdejmujemy garnek z ognia. (uwaga - po zdjęciu z ognia sos jeszcze trochę zgęstnieje, więc nie należy go redukować za mocno)

Mango obieramy i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki.

Na talerzach układamy plasterki mango. Obok nakładamy łyżkę twarożku. Całość skrapiamy odrobiną ciepłego sosu imbirowego i posypujemy czarnuszką. Na plasterki mango nakładamy nieco kruszonki curry. Twarożek oprószamy dodatkowo odrobiną ostrej papryki.

Egzotycznych doznań smakowych życzy gruszka z fartuszka! :)

  • ckarcia

    to mango wygląda bardziej jak melon ;)