pieczarkowy gulasz z kurczaka
Gulasz – pod tym słowem kryje się milion smaków i aromatów. I jak tu sprecyzować co to właściwie za gulasz jest? Z pieczarkami więc niby strogonow, ale z kurczakiem, a nie z wołowiną, więc strogonowem już go nazwać nie można. Z dodatkiem sosu worcestershire, który nadaje mu specyficznego, wyraźnego smaku… No nie da się zamknąć w słowie “gulasz” wszystkiego co chciałoby się o nim powiedzieć. A powiedzieć mogę tyle, że smakował wybornie :) Jak zresztą na gulasz przystało.
Składniki (na 3 porcje):
– 2 piersi z kurczaka
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– szczypta ostrej papryki
– szczypta pieprzu
– 150 g pieczarek
– 1 ząbek czonsku
– 1 cebula
– 2 łyżki sosu worcestershire
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 1 kostka bulionowa wołowa
– 1/2 kubka wrzątku
– 100 ml śmietany 18%
– olej do smażenia
Kostkę bulionową rozpuszczamy we wrzątku.
Kurczaka kroimy w paski. Mąkę mieszamy z paprykami i pieprzem i obtaczamy w niej kurczaka.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka. Podsmażamy około 5 minut, aż zrumieni się ze wszystkich stron.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek siekamy na plasterki. Dodajemy na patelnię i podsmażamy razem. Pieczarki kroimy dość drobno i również podsmażamy razem z mięsem. Po około 5 minutach dodajemy przecier pomidorowy i sos worcestershire i mieszamy całość razem. Wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć.
Do śmietany wlewamy kilka łyżek sosu i mieszamy by ją zahartować. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy na patelnię, mieszamy aż połączy się z resztą składników i zdejmujemy z ognia.
Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)
-
tapenda
-
Karol
-
Tereska
-
kasia