pieczarkowy gulasz z kurczaka

Gulasz – pod tym słowem kryje się milion smaków i aromatów. I jak tu sprecyzować co to właściwie za gulasz jest? Z pieczarkami więc niby strogonow, ale z kurczakiem, a nie z wołowiną, więc strogonowem już go nazwać nie można. Z dodatkiem sosu worcestershire, który nadaje mu specyficznego, wyraźnego smaku… No nie da się zamknąć w słowie “gulasz” wszystkiego co chciałoby się o nim powiedzieć. A powiedzieć mogę tyle, że smakował wybornie :) Jak zresztą na gulasz przystało.


pieczarkowy gulasz z kurczaka


Składniki (na 3 porcje):

– 2 piersi z kurczaka

– 2 łyżki mąki

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– szczypta ostrej papryki

– szczypta pieprzu

– 150 g pieczarek

– 1 ząbek czonsku

– 1 cebula

– 2 łyżki sosu worcestershire

– 2 łyżki przecieru pomidorowego

– 1 kostka bulionowa wołowa

– 1/2 kubka wrzątku

– 100 ml śmietany 18%

– olej do smażenia

Kostkę bulionową rozpuszczamy we wrzątku.

Kurczaka kroimy w paski. Mąkę mieszamy z paprykami i pieprzem i obtaczamy w niej kurczaka.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka. Podsmażamy około 5 minut, aż zrumieni się ze wszystkich stron.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek siekamy na plasterki. Dodajemy na patelnię i podsmażamy razem. Pieczarki kroimy dość drobno i również podsmażamy razem z mięsem. Po około 5 minutach dodajemy przecier pomidorowy i sos worcestershire i mieszamy całość razem. Wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć.

Do śmietany wlewamy kilka łyżek sosu i mieszamy by ją zahartować. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy na patelnię, mieszamy aż połączy się z resztą składników i zdejmujemy z ognia.

Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

 

 

  • tapenda

    Pięknie podane. Jestem pewna, że pyszne, bo tylko to co dobre, tak sie prezentuje!

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

  • Karol

    Zobaczyłem, ugotowałem, skosztowałem … super smak można nawet doprawić na ostro jak ktoś lubi dodająć więcej papryczki ostrej i mniam mniam palce lizać :))

  • Tereska

    No proszę miałam kłopot co zrobic dzisiaj na opbiad.Dzieki Tobie juz go nie mam.Pozdrawiam:)

  • kasia

    Właśnie zrobiłam! Super przepis :)