pełnoziarniste spaghetti z soczewicą i curry

Ostatnio gdzieś usłyszałam, że ponoć statystyczny Polak zjada w ciągu roku zaledwie 2 kg warzyw strączkowych, w tym głównie fasoli lub grochu. Wiele osób nie ma bladego pojęcia co można zrobić z ciecierzycy lub soczewicy, a przecież to takie pyszne rośliny! :) Sama jestem ogromną fanką wszystkich strączkowców, ale to właśnie soczewicę i ciecierzycę lubię najbardziej. Ostatnio odkrywam je jednak w zupełnie nowych połączeniach jak choćby to z… makaronem. Pomysł Uli na to dietetyczne danie lekko “podpimpowałam” dodając do niego nieco aromatycznych przypraw i ziół. Wyszło pysznie! Spróbujecie?

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością

pełnoziarniste spaghetti z soczewicą i curry


Składniki (oficjalnie na 2 porcje, ale daniem najedzą się śmiało 3 osoby):
- 80 g pełnoziarnistego spaghetti
- 100 g suchej soczewicy
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 łyżeczka pasty curry (żółtej lub czerwonej)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 pomidory
- 30 g koncentratu pomidorowego
- odrobina soku z limonki (do smaku)
- sól
- pieprz
- świeża kolendra lub pietruszka do dekoracji

Soczewicę gotujemy na parze aż będzie "al dente". Odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz startą na grubych oczkach marchew. Podsmażamy razem, aż cebula się zezłoci. Dodajemy pastę curry, kurkumę i paprykę mieszamy. Dodajemy soczewicę, pokrojone w grubą kostkę pomidory, koncentrat. Całość podlewamy odrobiną wody i dusimy razem około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

W osobnym garnku gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Przekładamy danie na talerze. Dekorujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką.

Więcej kulinarnych inspiracji z udziałem strączkowców życzy gruszka z fartuszka! :)


Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.

Bez tytułuUrszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.

1420289848_home-128 www.ziarnozdrowia.pl   1420290013_phone8-128 copy+48 695 652 519  1420290916_black_envelope-128 copy kontakt@ziarnozdrowia.pl