pasta jajeczna z harrisą i curry
Uwielbiam pasty jajeczne. To taka prosta rzecz, którą można przygotować na sto sposobów i niezależnie od przepisu prawie zawsze smakuje dobrze :) Dlatego cieszę się, że mogę je jeść na diecie. Tym razem przygotowałam wersję nieco pikantną (za sprawą harrisy, która ostatnio króluje w mojej kuchni i bardzo aromatyczną (dzięki dodatkowi curry). Nie bierzcie kanapek z tą pastą do pociągu! ;) Ale w domu zajadajcie się ile wlezie – jest pycha!
Przepis polecany dla osób z insulinoopornością
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki harrisy
- 1-2 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki curry
- szczypiorek
- sól
Jajka gotujemy na twardo (najlepiej, jeśli po ugotowaniu żółtko wciąż będzie błyszczące i w ciemniejszym kolorze, ale już twarde). Obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Jogurt mieszamy z harrisą i curry. Dodajemy do jajek i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą. Całość posypujemy szczypiorkiem.
Pysznych kanapek życzy gruszka z fartuszka!
Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.
Urszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.
www.ziarnozdrowia.pl +48 695 652 519 kontakt@ziarnozdrowia.pl