dżem rabarbarowy z truskawkami i wanilią

Oj, jak ja wyczekiwałam sezonu rabarbarowego! Od dawna wiedziałam co zrobię z pierwszym zakupionym pęczkiem. Nie jestem specjalną fanką dżemów i raczej rzadko kupuję słoiczki w sklepach, ale domowy dżem rabarbarowy to coś za czymś przepadam. Na dowód mogę powiedzieć tyle, że z trzech półlitrowych słoików zrobionych kilka dni temu zostały mi już tylko dwa :)

dżem rabarbarowy z truskawkami i wanilią

Składniki:

– 500 g rabarbaru

– 500 g truskawek (u mnie mrożone)

– 300 g cukru

– 1 laska wanilii

– 1 opakowanie Dżemfixu 3:1

Rabarbar myjemy i kroimy na plasterki (nie obieramy). Wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy umyte i odszypułkowane truskawki i mieszamy z całym opakowaniem dżemfixu. Wanilię rozcinamy na pół i wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do owoców. Gotujemy na małym ogniu. Po zagotowaniu dodajemy cukier i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut.

Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików (mi wyszło 3 x 0,5l), zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Gdy ostygną można wsadzić je do lodówki, by szybciej nabrały właściwej gęstości.

Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem :)

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)