dżem rabarbarowy z truskawkami i wanilią
Oj, jak ja wyczekiwałam sezonu rabarbarowego! Od dawna wiedziałam co zrobię z pierwszym zakupionym pęczkiem. Nie jestem specjalną fanką dżemów i raczej rzadko kupuję słoiczki w sklepach, ale domowy dżem rabarbarowy to coś za czymś przepadam. Na dowód mogę powiedzieć tyle, że z trzech półlitrowych słoików zrobionych kilka dni temu zostały mi już tylko dwa :)
Składniki:
– 500 g rabarbaru
– 500 g truskawek (u mnie mrożone)
– 300 g cukru
– 1 laska wanilii
– 1 opakowanie Dżemfixu 3:1
Rabarbar myjemy i kroimy na plasterki (nie obieramy). Wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy umyte i odszypułkowane truskawki i mieszamy z całym opakowaniem dżemfixu. Wanilię rozcinamy na pół i wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do owoców. Gotujemy na małym ogniu. Po zagotowaniu dodajemy cukier i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut.
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików (mi wyszło 3 x 0,5l), zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Gdy ostygną można wsadzić je do lodówki, by szybciej nabrały właściwej gęstości.
Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem :)
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)
Pingback: Buy real viagra online without prescription()
Pingback: Sample viagra()
Pingback: Viagra or cialis()
Pingback: i need help writing a compare and contrast essay()
Pingback: Buy viagra overnight delivery()