waniliowy sernik na marchewkowym spodzie z rodzynkami w Baileysie i śmietanową klajdą

Dziś będzie krótko. Wcale nie dlatego, że jestem taka zarobiona, wręcz przeciwnie – dziś się relaksuję :) Dlatego życzę Wam i Waszym rodzinom zdrowych, spokojnych Świąt pełnych uśmiechu i zostawiam tu przepis na pyszny sernik :) Zdążycie go jeszcze upiec, tak by trafił na świąteczny stół! :) (ale nie muszę chyba dodawać, że pyszny jest nie tylko od święta? ;) )

sernik waniliowy na marchewkowym spodzie

Składniki:

Na marchewkowy spód:

  • 1/2 szklanki posiekanych pekanów
  • 160 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 100 ml oleju
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka startej marchewki, odciśniętej z nadmiaru soku

Na sernik:

  • 1 kg sera na sernik
  • 160 ml śmietany 12%
  • 160 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • ok. 50 ml Baileysa (lub podobnego mu likieru)

Na śmietanową klajdę:

  • 200 g śmietany 12%
  • 30 g cukru pudru

Opcjonalnie, do dekoracji:

  • czekoladowe jajka
  • waflowa posypka
  • cukrowe groszki

Rodzynki wsypujemy do kubka i zalewamy Baileysem (tyle, żeby były przykryte płynem). Odstawiamy na 2 godziny.

Pekany, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir mieszamy razem. Jajka, cukier i olej ucieramy razem mikserem aż składniki się dobrze połączą. Do suchych składników dodajemy jajeczną masę i łączymy. Na koniec dodajemy startą marchewkę.

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut (do suchego patyczka).

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, lekko studzimy.

Wanilię przekrawamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża zeskrobujemy nasionka. Ser, śmietanę, cukier i ziarna wanilii ucieramy razem, miksując masę na wysokich obrotach. Dodajemy po jednym jajku, każdorazowo czekając, aż dokładnie wymiesza się z pozostałymi składnikami. Dodajemy mąkę, a następnie odsączone z płynu rodzynki.

Masę wylewamy na upieczony wcześniej spód. Pieczemy w 140 stopniach około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto powinno się jeszcze bardzo delikatnie ruszać na środku.

Śmietanę mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch sernika i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc). Ostudzone ciasto dekorujemy wedle uznania.

Wesołych świąt i pysznego jajka (oraz sernika!) życzy gruszka z fartuszka! :)