domowa nutella czyli czekoladowy krem z pekanów

O paście z pekanów wspominałam Wam już w przepisie na pekanowe lody. W tej kwestii nic się nie zmieniło – ja w dalszym ciągu jestem w jej posiadaniu, dzięki uprzejmości sklepu Patiserka.pl i jestem z tego powodu przeszczęśliwa, bo pasta jest absolutnie doskonała i gorąco ją polecam, ale Ci z Was, którzy nie mają możliwości z niej skorzystać, mogą przygotować pastę domową metodą – mieląc pekany na jednolitą masę. Taka domowa pasta będzie z pewnością bardziej gęsta i nie tak aksamitna jak ta ze sklepu, co także wpłynie na konsystencję domowej nutelli z poniższego przepisu. W smaku jednak będzie bardzo, bardzo podobna – jedno i drugie bowiem składa się w 100% z pekanów.

Poniższy przepis jest nie tylko banalnie prosty, ale też uniwersalny – pastę z pekanów możecie zastąpić innymi dodatkami smakowymi, za każdym razem uzyskując inny krem do smarowania. Polecam także pobawić się smakami czekolad – ja tym razem użyłam mleczną, belgijską czekoladę, także ze sklepu Patiserka. W planach mam jednak przygotowanie podobnego kremu, ale na bazie białej czekolady. Z pewnością będzie pysznie! :)

W zależności od stopnia schłodzenia, krem może mieć różną konsystencję – zachowuje się podobnie jak kupna Nutella. Dlatego też świetnie nadaje się jako półprodukt w przepisach, które Nutellę wykorzystują – jest doskonały do mas do ciasta, kremów do muffinków itp.

domowa nutella czyli czekoladowy krem z pekanów

Składniki (na 1 słoiczek kremu):
- 200 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki pasty z pekanów (lub pekanów zmielonych na miazgę)
- około 80 ml śmietanki 30%,

Wszystkie składniki przekładamy do miski, którą ustawiamy w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Przelewamy krem do słoiczka i odstawiamy do lodówki, aż nabierze gęstej konsystencji.

Czekoladowych przyjemności życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Przewróciłam się, wstałam i jeszcze raz się przewróciłam! Wygląda fantastycznie!

    • gruszka

      Jak tak często się przewracasz, to pewny znak, że brakuje ci magnezu, a magnez świetnie uzupełnia czekolada – nic, tylko robić :D ;)

      • ELii

        a śmietanka(wapń)blokuje przyswajanie tego magnezu.

        • gruszka

          ELii to tylko żart był, myślę, że nikt nie potraktował poważnie mojego komentarza :) To ta sama kategoria co żart o tym, że skoro kakaowiec to drzewo, a kakao to jego owoc, to czekolada jest sałatką ;)

  • Spokojnie :) Nikt nie potraktował poważnie :) A łańcuch przyczynowo-skutkowy bardzo bardzo bardzo mi się podoba!

  • a czy jakieś inne orzechy mogą być i też dadzą radę? włoskich mam aktualnie najwięcej, stąd moje pytanie :D