domowa nutella czyli czekoladowy krem z pekanów
O paście z pekanów wspominałam Wam już w przepisie na pekanowe lody. W tej kwestii nic się nie zmieniło – ja w dalszym ciągu jestem w jej posiadaniu, dzięki uprzejmości sklepu Patiserka.pl i jestem z tego powodu przeszczęśliwa, bo pasta jest absolutnie doskonała i gorąco ją polecam, ale Ci z Was, którzy nie mają możliwości z niej skorzystać, mogą przygotować pastę domową metodą – mieląc pekany na jednolitą masę. Taka domowa pasta będzie z pewnością bardziej gęsta i nie tak aksamitna jak ta ze sklepu, co także wpłynie na konsystencję domowej nutelli z poniższego przepisu. W smaku jednak będzie bardzo, bardzo podobna – jedno i drugie bowiem składa się w 100% z pekanów.
Poniższy przepis jest nie tylko banalnie prosty, ale też uniwersalny – pastę z pekanów możecie zastąpić innymi dodatkami smakowymi, za każdym razem uzyskując inny krem do smarowania. Polecam także pobawić się smakami czekolad – ja tym razem użyłam mleczną, belgijską czekoladę, także ze sklepu Patiserka. W planach mam jednak przygotowanie podobnego kremu, ale na bazie białej czekolady. Z pewnością będzie pysznie! :)
W zależności od stopnia schłodzenia, krem może mieć różną konsystencję – zachowuje się podobnie jak kupna Nutella. Dlatego też świetnie nadaje się jako półprodukt w przepisach, które Nutellę wykorzystują – jest doskonały do mas do ciasta, kremów do muffinków itp.
Składniki (na 1 słoiczek kremu):
- 200 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki pasty z pekanów (lub pekanów zmielonych na miazgę)
- około 80 ml śmietanki 30%,
Wszystkie składniki przekładamy do miski, którą ustawiamy w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Przelewamy krem do słoiczka i odstawiamy do lodówki, aż nabierze gęstej konsystencji.
Czekoladowych przyjemności życzy gruszka z fartuszka! :)
-
marta
-
marta
-
DieZu