czekoladowe babeczki z rumem i rodzynkami

Jednym z ulubionych argumentów przeciwników Walentynek jest to, że miłość należy sobie okazywać każdego dnia, a nie tylko do święta. Dlatego, choć już po walentynkach, ja postanowiłam utrzymać miłosną konwencję i podzielić się przepisem w którym są dwie rzeczy, które kocham: czekolada i rum :) Babeczki są pyszne, mocno czekoladowe i pachną rumem, więc moim zdaniem nie da się ich nie lubić. Wypróbujcie koniecznie!


czekoladowe babeczki z rumem i rodzynkami
 

Składniki: (na 12 babeczek)

  • 375 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 15 g słodkiego kakao
  • 150 g rodzynek
  • 100 ml rumu
  • 350 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g groszków czekoladowych

Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na około 30 minut.

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki (za wyjątkiem groszków czekoladowych). W mniejszej miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę i łączymy z jajkami.

Do miski z suchymi składnikami dodajemy rodzynki z rumem oraz mieszaninę jajek i śmietany. Dodajemy masło i całość miksujemy, aż do połączenia składników. Na koniec dodajemy czekoladowe groszki (zostawiamy część do dekoracji) i mieszamy ostrożnie łyżką.

Blachę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Nakładamy masę (prawie do końca wysokości papilotek/blachy). Wierzch dekorujemy pozostałymi czekoladowymi groszkami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20-30 minut (do suchego patyczka).

Mnóstwa miłości życzy gruszka z fartuszka!