czekoladowe babeczki z rumem i rodzynkami
Jednym z ulubionych argumentów przeciwników Walentynek jest to, że miłość należy sobie okazywać każdego dnia, a nie tylko do święta. Dlatego, choć już po walentynkach, ja postanowiłam utrzymać miłosną konwencję i podzielić się przepisem w którym są dwie rzeczy, które kocham: czekolada i rum :) Babeczki są pyszne, mocno czekoladowe i pachną rumem, więc moim zdaniem nie da się ich nie lubić. Wypróbujcie koniecznie!
Składniki: (na 12 babeczek)
- 375 g mąki
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g gorzkiego kakao
- 15 g słodkiego kakao
- 150 g rodzynek
- 100 ml rumu
- 350 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 200 g groszków czekoladowych
Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na około 30 minut.
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki (za wyjątkiem groszków czekoladowych). W mniejszej miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę i łączymy z jajkami.
Do miski z suchymi składnikami dodajemy rodzynki z rumem oraz mieszaninę jajek i śmietany. Dodajemy masło i całość miksujemy, aż do połączenia składników. Na koniec dodajemy czekoladowe groszki (zostawiamy część do dekoracji) i mieszamy ostrożnie łyżką.
Blachę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Nakładamy masę (prawie do końca wysokości papilotek/blachy). Wierzch dekorujemy pozostałymi czekoladowymi groszkami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20-30 minut (do suchego patyczka).
Mnóstwa miłości życzy gruszka z fartuszka!
-
Ola
-
Ola
-
gin
-
Kasia z W Krainie Smaku
-
MartaM
-
arod