cytrynowy sernik z lemon curd

Dojadam właśnie resztki poświątecznej uczty i postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na doskonały sernik cytrynowy z lemon curd. Pamiętam moje pierwsze podejście do lemon curdu – totalnie nieudane. Do tego stopnia, że zajęło mi parę lat by ponownie się przełamać i spróbować. Efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył! :) Lemon curd wyszedł genialnie, podobnie jak i cały sernik. Lekki i puszysty (pomimo bardzo tłustego twarogu), niesamowicie kremowy, lekko kwaskowaty, ale doskonale zrównoważony przez słodycz ciasteczkowego spodu. Bomba! Polecam go równie mocno, jak ostatni sernik z wiśniami :)

cytrynowy sernik z lemon curd

Składniki: (na średniej wielkości tortownicę)

Na spód:
- 400 g kruchych kakaowych ciasteczek
- ok. 100 g masła

Na sernik:
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku (ja dałam tym razem taki 18% tłuszczu)
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 60 ml mleka
- 1 łyżka mąki

Na krem cytrynowy lemon curd:
- 120 g cukru
- 3 cytryny
- 3 jajka
- 100 g masła

Ciasteczka kruszymy przy pomocy blendera na pył. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciasteczek i łączymy razem. Masła powinno być tyle, by uzyskaną masą dało się wykleić formę, ale nie powinna być też zbyt tłusta. Uzyskaną masą z ciasteczek wyklejamy dno oraz boki tortownicy.

Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, a następnie wbijamy po jednym jajku. Po wbiciu każdego jajka miksujemy do całkowitego połączenia składników. Następnie dodajemy mleko i ponownie całość miksujemy. Płynną masę wlewamy do tortownicy, uważając, by nie pokruszyć brzegów z ciasteczek.

Sernik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 75 minut. Gdy wierzch zacznie się rumienić, wyjmujemy sernik i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

W międzyczasie myjemy cytryny w gorącej wodzie, ścieramy z nich skórkę i przekładamy do sporej miski (będziemy jej używać do kąpieli wodnej). Sok z cytryn wyciskamy przez sitko i dodajemy do skórki. Do cytryny dodajemy jajka i cukier i całość roztrzepujemy przy pomocy trzepaczki.

W garnku zagotowujemy podrobinę wody, następnie na garnku ustawiamy miskę i całość mieszamy, aż masa zrobi się gorąca. Następnie zmniejszamy ogień i do masy dodajemy po jednej łyżce masła, każdorazowo mieszając krem, aż masło się całkowicie rozpuści. Gdy dodamy całe masło, nie przestając mieszać, podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

Ostudzony sernik dekorujemy cytrynową masą.

Słodko-kwaśnych doznań życzy gruszka z fartuszka! :)

Lemon cheesecake with lemon curd topping

Ingredients: (for medium size baking tin)
For the crust:
- 400 g chocolate crackers (chocolate tea biscuits)
- 100 g butter (approx.)

For the cheesecake filling:
- 1 kg cream cheese (I used 18% fat cream cheesecake sold in a plastic bucket)
- 5 eggs
- 200 g sugar
- 60 ml milk
- 1 tbsp flour

For the lemon curd:
- 120 g sugar
- 3 lemons
- 3 eggs
- 100 g butter

In a food processor, process the crackers into fine crumbs. Melt the butter and add it to the crumbs. Stir to completely combine. The texture shouldn’t be too greasy. Transfer the crumb mixture into the baking tin and press evenly onto the bottom and sides of pan.

Beat cream cheese and the sugar in large bowl using electric mixer. Add flour and the eggs, one at a time, mixing on low speed after each addition just until blended. Next, add milk and mix again. Pour the mixture over crust carefully (don’t break the crust on sides).

Bake 15 minutes in the preheated oven to 180 degrees. After this time reduce oven’s temperature to 150 degrees and bake for around 75 minutes. Remove from the oven when cheesecake’s top turns a bit golden. Set aside and let cool completely.

Meanwhile, wash the lemons with hot water and remove the zest from the lemon using a hand grater. Make sure you remove the bright yellow zest and none of the white pith, which is bitter. Transfer the lemon zest into a large non-plastic bowl (you will use it for water bath). Squeeze the lemons through a sieve (to avoid seeds and pulp) and combine with the lemon zest. Add eggs and sugar and beat with wire whisk until well blended.

Set the bowl over a pot of lightly steaming water and keep stirring until hot. Reduce the heat and add butter, one spoon at a time, mixing after each addition just until butter melts completely. Stir constantly until the mixture begins to thicken. Remove from the heat and set aside to cool.

Garnish cooled cheesecake with the lemon curd.