zupa chrzanowa

Do świąt został już tylko tydzień, dlatego najwyższa pora planować świąteczne menu. Na blogu znajdziecie już kilka wielkanocnych przepisów o tutaj. Dziś dołącza do nich przepis na pyszną zupę chrzanową, w wersji nieco lżejszej, niż ta najpopularniejsza – z kiełbasą i boczkiem. Zupa jest pyszna, kremowa w konsystencji, ale jednocześnie niezbyt gęsta, dzięki czemu stanowi świetny wstęp do dalszego objadania się świątecznymi pysznościami :) Sprawdźcie koniecznie!


zupa chrzanowa

Składniki: (na 4 porcje)

- 700 ml bulionu warzywnego
- 3 niezbyt duże ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki chrzanu ze słoiczka lub 2 łyżki świeżo tartego chrzanu wymieszne z 1 łyżką śmietany
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy tymiankowej (można dać zwykłą)
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- 4 jajka

Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy.

Do gotującego się bulionu wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Na łyżce oliwy podsmażamy posiekany czosnek oraz cebulę. Gdy się zezłocą dodajemy do bulionu i całość gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Wówczas zupę miksujemy przy pomocy blendera, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy chrzan, majeranek, sól i pieprz do smaku.

Na patelni, na której smażyła się cebula, podsmażamy pokrojoną w paseczki szynkę.

Zupę przelewamy na talerze. Dodajemy obrane i przekrojone na pół jajko oraz paseczki szynki.

Wszystkiego dobrego na Święta życzy gruszka z fartuszka! :)

Horseradish potato soup

Ingredients: (4 portions)
- 700 ml vegetable stock
- 3 medium size potatoes
- 1 onion
- 3 garlic cloves
- 3 tbsp horseradish from a jar or 2 tbsp freshly grated horseradish root mixed with 1 tbsp cream
- 1 tsp marjoram
- 1 tbsp thyme olive oil (you can use ordinary virgin olive oil for frying)
- few slices of Parma ham
- 4 eggs
- salt
- black pepper

Hard boil eggs. Set aside to cool and peel.

Add peeled and cut into cubes potatoes to the boiling vegetable stock.

Heat olive oil in a saucepan over medium heat, add diced onion and garlic. Cook and stir until golden brown. Transfer it to the boiling stock and simmer covered until potatoes are soft. Blend the soup (with a blender) until very smooth. Add horseradish, marjoram, salt and black pepper to taste.

Cut ham into stripes and fry it on a pan used for earlier fried onion.

Serve soup in a bowl or a soup plate. Add peeled, cut lengthwise egg and stripes of ham.

  • Uwielbiam :)

  • A gdyby ja tak na wywarze z białej kiełbasy lub boczku zrobić? :) Też pasuje czy zabije istotę chrzanowej? :)

    • gruszka

      Też pasuje :)

  • Pysznie wygląda, chociaż u mnie będzie tradycyjny żurek :)

    Wesołych!

  • Mm, zupa wygląda pysznie! :)