sernik new york z wiśniami

Oj, jaką ja miałam ochotę na sernik! Tak łaził za mną i łaził, od dobrego miesiąca. W końcu postanowiłam się zabrać do roboty i upiec. Marzył mi się delikatny, kremowy, niezbyt słodki i… taki właśnie mi się udał. Jest absolutnie IDEALNY! Jeśli szukacie prostego i sprawdzonego przepisu na pieczony sernik, koniecznie wypróbujcie. A wiśnie na wierzchu (które osobiście uwielbiam i polecam) możecie zastąpić czym dusza zapragnie – czekoladowym sosem, toffi, owocowym musem… co wam tylko przyjdzie do głowy :) Ja jednak kocham wiśnie w żelu, a zrobienie ich to również najprostsza na świecie sprawa, dlatego u mnie sernik prezentuje się właśnie tak. Czyli jak? Moim zdaniem bosko! :)


sernik new york z wiśniami

Składniki (na średniej wielkości tortownicę):
Na spód:
- 400 g kruchych ciasteczek bez dodatków (ja wzięłam najzwyklejsze kruche, ale można zastąpić je herbatnikami lub ciasteczkami typu degistive)
- około 100 g masła (zależy, jakich ciastek użyjemy)

Na masę:
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku (ok 10% tłuszczu)
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 45 g mąki
- 1 laska wanilii
- 80 ml śmietany 30%

Na żel wiśniowy:
- 1 słoik (ok 700 ml) wiśni w zalewie
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasteczka kruszymy przy pomocy blendera na pył. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciasteczek i łączymy razem. Masła powinno być tyle, by uzyskaną masą dało się wykleić formę, ale nie powinna być też zbyt tłusta. Uzyskaną masą z ciasteczek wyklejamy dno oraz boki tortownicy.

Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, a następnie wbijamy po jednym jajku. Po wbiciu każdego jajka miksujemy do całkowitego połączenia składników. Następnie dodajemy śmietankę i ponownie całość miksujemy. Na koniec dodajemy ziarna wanilli i łączymy dokładnie z masą. Płynną masę wlewamy do tortownicy, uważając, by nie pokruszyć brzegów z ciasteczek.

Sernik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy około 60-75 minut. Gdy wierzch zacznie się rumienić, wyjmujemy sernik i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Z wiśni odlewamy zalewę, którą łączymy z mąką ziemniaczaną. Podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż otrzymamy gęsty żel. Dodajemy wiśnie, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Przed podaniem przestudzone wiśnie układamy na wierzchu sernika. Sernik przechowujemy w lodówce.

  • Mak

    Wygląda bomba szkoda tylko że na blogach kulinarnych nie promuje się dobrych produktów. Bo z tego co widzę to robiony z masy twarogowej (wyrabianej z mleka w proszku) z wiaderka, a nie z prawdziwego przemielonego białego sera z dobrej polskiej mleczarni, no cóż Mc Donalizacja świata idze pełną parą

    • Arletta

      Sernik przepiękny i jak sądzę z najlepszych składników. Nikt z nas nie funduje sobie i swoim bliskim składników kiepskiej jakości. A twaróg z wiaderka to oczędność czasu. Polecam czytać etykiety. Dobre polskie mleczarnie robią dobre twarogi w wiaderkach, z krótkimi terminami ważności i bez “dodatków”

      • gruszka

        Nie pozostaje mi nic innego, jak zgodzić się z Arlettą.

      • Mak

        Konkretnie które? Bo polski producent nie ma obowiązku wymieniać czegoś w składzie jeżeli nie przekracza 10% z czego np bardzo chętnie korzysta wiele marek.

  • Wygląda przepysznie! Nic dodać, nic ująć:)

  • Ty to wiesz jak człowieka skusić::) pychota:D

  • klik

    A jaka srednica tortownicy?

  • Piękny! Normalnie, aż sama mam ochotę taki upiec! A jaką średnice miała tortownica?

  • gruszka

    Tortownica ma średnicę 26 cm :)

  • Sernik wygląda cudnie, ale moją uwagę przykuła patera. Identyczne mamy w naszym sklepie – białe lub szare. Mam też taką w domu, bo lubię piec, a wszystkie ciasta zyskują także na smaku, gdy są ładnie podane:) Idę na murzynka…

  • Aguś kulinarnie

    Piękny!!!

  • Wygląda obłednie! Jeśli mi taki wyjdzie też będę dumna! :)

  • gin

    Mmm, wygląda bajecznie, ten spływający sok zdecydowanie działa na moją wyobraźnię :)

  • Wygląda obłędnie :)

  • monika sz

    Piekny, ja zrobilam z piłowy składników bo mialam mniejsza foremke, rowniez wyszlo dobrze , pycha

  • Meg

    Ja dodaje jeszcze 3-4 łyżki amaretto, polecam pycha :) Wcześniej dodawałam marcepan ze śmietanką ale było za słodkie ;) Za to do wiśni polecam dodać wiśniówki :)

  • Wspaniale wygląda. Jestem w szoku, że trafiłam tutaj dopiero poprzez foodlove. Dodaję do obserwowanych i czekam na nowe przepisy; )

  • Agata Niewiadomska

    Czy świeżych wiśni tez można użyć? co wtedy zrobić?

    • gruszka

      Agato ważnym elementem wiśniowego wierzchu jest zalewa z wiśni ze słoika. Jeśli będziesz używać świeżych wiśni, możesz ją zastąpić wiśniowym sokiem, ale pamiętaj, że musi być on dość intensywny w smaku. Świeże wiśnie przed dodaniem do żelu należy wcześniej wydrylować.

  • Różowa wata cukrowa

    Świetne zdjęcie, jakiego aparatu pani używa?