chrupiąca sałatka z ogórkiem, cukinią i quinoą

Kolejna propozycja na upalne dni. Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, a efekt lekko chrupie i orzeźwia. Nie muszę chyba dodawać, że jest to propozycja dietetyczna, w sam raz w sezonie bikini. Sałatka sprawdzi się jako drugie śniadanie lub dodatek do obiadu :)

Jeśli nie macie obieraczki, która robi paseczki z warzyw, śmiało możecie po prostu pokroić je w kostkę. Mi jednak strasznie podoba się taka forma warzywnego spaghetti i uważam też, że przyjemniej się ją zjada :)

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością

chrupiąca sałatka z ogórkiem, cukinią i quinoą

Składniki:

  • 50 g ogórka
  • 50 g cukinii
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1,5 łyżki czarnej kaszy quinoa
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Kaszę wrzucamy do wrzątku i gotujemy parę minut, aż zmięknie. Odcedzamy i studzimy.

Ogórka wraz ze skórką tniemy przy pomocy specjalnej obieraczki w długie, cienkie paseczki. W podobny sposób działamy z obraną ze skóry cukinią. W obu przypadkach najlepiej jest wykorzystać części warzyw bez pestek.Szczypiorek drobno siekamy, a następnie wszystkie warzywa mieszamy ze sobą w misce, dodając przestudzoną kaszę.

Olej mieszamy z sosem sojowym. Tuż przed podaniem skrapiamy nim sałatkę.

By było pysznie, lekko i orzeźwiająco życzy gruszka z fartuszka! :)


Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.

Bez tytułuUrszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.

1420289848_home-128 www.ziarnozdrowia.pl   1420290013_phone8-128 copy+48 695 652 519  1420290916_black_envelope-128 copy kontakt@ziarnozdrowia.pl

  • natalia

    Narobiłaś mi smaka. Lekko i zdrowo, czyli idealnie :]

  • Joanna Ziętarska

    Qunoę gotuje się 20 minut – aż się otworzy będzie widać biały ogonek

    • Joanna u mnie gotuje się znacznie szybciej – też pokazuje się biały ogonek i jest już miękka i gotowa do jedzenia :) Dlatego nie podaję dokładnie czasu gotowania.