chrupiąca sałatka z ogórkiem, cukinią i quinoą
Kolejna propozycja na upalne dni. Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, a efekt lekko chrupie i orzeźwia. Nie muszę chyba dodawać, że jest to propozycja dietetyczna, w sam raz w sezonie bikini. Sałatka sprawdzi się jako drugie śniadanie lub dodatek do obiadu :)
Jeśli nie macie obieraczki, która robi paseczki z warzyw, śmiało możecie po prostu pokroić je w kostkę. Mi jednak strasznie podoba się taka forma warzywnego spaghetti i uważam też, że przyjemniej się ją zjada :)
Przepis polecany dla osób z insulinoopornością
Składniki:
- 50 g ogórka
- 50 g cukinii
- 1 łyżka szczypiorku
- 1,5 łyżki czarnej kaszy quinoa
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Kaszę wrzucamy do wrzątku i gotujemy parę minut, aż zmięknie. Odcedzamy i studzimy.
Ogórka wraz ze skórką tniemy przy pomocy specjalnej obieraczki w długie, cienkie paseczki. W podobny sposób działamy z obraną ze skóry cukinią. W obu przypadkach najlepiej jest wykorzystać części warzyw bez pestek.Szczypiorek drobno siekamy, a następnie wszystkie warzywa mieszamy ze sobą w misce, dodając przestudzoną kaszę.
Olej mieszamy z sosem sojowym. Tuż przed podaniem skrapiamy nim sałatkę.
By było pysznie, lekko i orzeźwiająco życzy gruszka z fartuszka! :)
Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.
Urszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.
www.ziarnozdrowia.pl
+48 695 652 519
kontakt@ziarnozdrowia.pl