smoothie z ogórka, awokado i melona
Wróciłam. Wróciłam na dobre. Niby byłam tu cały czas, ale ostatnio tak jakby mnie tu nie było – ani ciałem, ani myślą. W końcu jednak znalazłam dawno zagubiony spokój ducha i wolny czas, dlatego śmiało mogę powiedzieć – wróciłam.
Upały jednak w dalszym ciągu są takie, że żyć się nie chce, a co dopiero gotować. Niemniej jednak nie samą wodą człowiek żyje, jeść też coś trzeba :) To smoothie to trochę taki chłodnik – u mnie na drugie śniadanie, ale u Was sprawdzi się nawet w wersji obiadowej ;) Jest bardzo sycący, a jednocześnie orzeźwiający – na obecne temperatury po prostu idealny :)
Składniki (najlepiej, jeśli wszystkie są mocno schłodzone):
- 150 g zielonego ogórka
- 150 g melona
- 120 g dojrzałego awokado
- 1/2 limonki
- 1 garść świeżej mięty
- świeży imbir do smaku
Ogórka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy obrane i pozbawione pestki awokado oraz melona. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy miętę i imbir (u mnie około 1/3 łyżeczki startego) i miksujemy, aż smoothie nabierze jednolitej konsytencji. W razie konieczności dodajemy odrobinę lodowatej wody i ponownie miksujemy.
Podajemy na zimno.
Odrobiny orzeźwienia życzy gruszka z fartuszka! :)
Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.
Urszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.
www.ziarnozdrowia.pl +48 695 652 519 kontakt@ziarnozdrowia.pl