łosoś w musztardzie i pomarańczy

Łosoś to chyba moja ulubiona ryba. Jest nie tylko pyszna, ale też nie wymaga wielkiego przygotowania, no i ma niewiele ości. Chętnie eksperymentuję z różnymi marynatami i przyprawami i jak dotąd chyba jeszcze nie zdarzyło się, by któryś z tych eksperymentów okazał się niewypałem. Za to eksperyment z musztardą i sokiem z pomarańczy okazał się być wyjątkowo udany :) Nawet Mężczyzna przyznał, że to jeden z lepszych łososi jakie udało mi się zrobić. Biorąc pod uwagę, że wymaga on zaledwie trzech składników (oprócz ryby), mogę chyba śmiało powiedzieć, że jest to przepis banalnie prosty. Taki “na ostatnią chwilę” lub w momentach szczególnego lenistwa. Wypróbujcie koniecznie! :)

łosoś w musztardzie i pomarańczy

Składniki (na 3 porcje):
- 300 g łososia
- 1 łyżka musztardy grillowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki soku pomarańczowego

Musztardę, sos i sok mieszamy razem. Łososia kroimy na paski i przy pomocy pędzelka smarujemy marynatą ze wszystkich stron. Rybę układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Rybki lekkiej, aromatycznej i soczystej życzy gruszka z fartuszka! :)

Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.

Bez tytułuUrszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.

1420289848_home-128 www.ziarnozdrowia.pl   1420290013_phone8-128 copy+48 695 652 519  1420290916_black_envelope-128 copy kontakt@ziarnozdrowia.pl