kurczak po chińsku z imbirem, czosnkiem i groszkiem cukrowym

Czasami zapominam jak proste jest gotowanie “po chińsku”. Wystarczy ulubione mięso, trochę warzyw, sos sojowy i dobra patelnia (obejdziecie się bez woka) ;) No dobra, wiadomo, że mocno uprościłam temat, bo kuchnia chińska jest niesamowicie bogata i nie brakuje w niej receptur także nieco bardziej skomplikowanych. Jeśli jednak szukacie pomysłu na prosty i szybki obiad, to taka wersja “chińszczyzny” jest strzałem w dziesiątkę.

kurczak po chińsku z imbirem, czosnkiem i groszkiem cukrowym kwadrat

Składniki (na 4 porcje):

  • 3 duże piersi z kurczaka
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru o długości ok 2 cm
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 250 g groszku cukrowego
  • 4 łyżki niesolonych orzeszków arachidowych
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 woreczki ryżu

W osolonej wodzie gotujemy ryż do miękkości.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski, obtaczamy w mące kukurydzianej.

Czosnek i chilli drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Sos sojowy, miód oraz olej arachidowy łączymy razem. Wszystkie składniki dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.

Podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż mięso się przyrumieni, a sos zacznie gęstnieć. Wówczas dodajemy na patelnię groszek cukrowy i stale mieszając podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.

Na talerze nakładamy ryż oraz kurczaka w sosie. Na suchej patelni podprażamy posiekane orzeszki arachidowe. Posypujemy nimi wierzch potrawy. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Samych pyszności życzy gruszka z fartuszka!