kurczak po chińsku z imbirem, czosnkiem i groszkiem cukrowym
Czasami zapominam jak proste jest gotowanie “po chińsku”. Wystarczy ulubione mięso, trochę warzyw, sos sojowy i dobra patelnia (obejdziecie się bez woka) ;) No dobra, wiadomo, że mocno uprościłam temat, bo kuchnia chińska jest niesamowicie bogata i nie brakuje w niej receptur także nieco bardziej skomplikowanych. Jeśli jednak szukacie pomysłu na prosty i szybki obiad, to taka wersja “chińszczyzny” jest strzałem w dziesiątkę.
Składniki (na 4 porcje):
- 3 duże piersi z kurczaka
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru o długości ok 2 cm
- 1 papryczka chilli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 250 g groszku cukrowego
- 4 łyżki niesolonych orzeszków arachidowych
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 woreczki ryżu
W osolonej wodzie gotujemy ryż do miękkości.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski, obtaczamy w mące kukurydzianej.
Czosnek i chilli drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Sos sojowy, miód oraz olej arachidowy łączymy razem. Wszystkie składniki dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.
Podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż mięso się przyrumieni, a sos zacznie gęstnieć. Wówczas dodajemy na patelnię groszek cukrowy i stale mieszając podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.
Na talerze nakładamy ryż oraz kurczaka w sosie. Na suchej patelni podprażamy posiekane orzeszki arachidowe. Posypujemy nimi wierzch potrawy. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Samych pyszności życzy gruszka z fartuszka!