śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą
No to pora na śledzia z jabłkiem i cebulką. Bardzo lubię to słodko-słone łamanie smaków. Szczególnie ta kwaskowatość jabłka przyjemnie wszystko podkreśla. Ich także nie mogło zabraknąć na moim wigilijnym stole :) A teściowa przyniesie ze sobą śledzia w korzennych przyprawach – mmm, zapowiada się pysznie!
Składniki:
- 500 g śledzia (matjas)
- 200-300 ml mleka
- 300 ml śmietany 18%
- 1 jabłko
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
Filety śledzia przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia śledzia wyjmujemy, płuczemy, kroimy w paseczki. Jabłko kroimy w drobne słupki (lub trzemy na tarce o grubych oczkach, razem ze skórką). Jabłko polewamy sokiem z cytryny i mieszamy, by nie ściemniało. Cebulę kroimy w piórka.
W misce układamy warstwowo śledzia, jabłka i cebulę, całość polewamy śmietaną i posypujemy pieprzem. Możemy utworzyć jedną lub kilka warstwa.
Wkładamy do lodówki by całość się "przegryzła".
Smacznego życzy gruszka z fartuszka!