sałatka ze szpinaku, z burakiem, granatem, kozim serem i quinoą

Słońce tak pięknie świeci, wiosna w pełni, pora więc na coś zdrowego i kolorowego! :) Sama nie jestem wielką miłośniczką sałatek opartych na zieleninie, ale na szczęście kwintesencję smaku w tym daniu stanowią pozostałe dodatki. Wypróbujcie to lekkie i pyszne połączenie, w sam raz na początek wiosny, nim jeszcze pojawią się nowalijki. Dużo koloru, dużo smaku i… duża porcja (z powodzeniem naje się nią kilka osób)! :)

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością

sałatka ze szpinaku, z burakiem, granatem, kozim serem i quinoą

Składniki:

  • 100 g świeżego szpinaku "baby"
  • 1/2 szklanki czarnej quinoi
  • 1 burak
  • 1 granat
  • 1 duże jabłko Granny Smith
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 70 g koziego twarożku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego

Buraka wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, aż zmięknie. Gdy będzie gotowy, wylewamy wodę, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 20 minut.

W międzyczasie quinoę gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przekładamy do miski.

Buraka obieramy z łupin, kroimy w kostkę. Granata obieramy, wyjmujemy z niego wszystkie "ziarenka" i razem z burakiem dodajemy do kaszy.

Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy do pozostałych składników. Wszystkie składniki mieszamy razem.

Na talerze nakładamy szpinak, na wierzch nakładamy quinoę z granatem, burakiem i jabłkiem. Na wierz nakładamy łyżeczką niewielkie porcje koziego twarożku.

Oliwę łączymy z octem balsamicznym, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem skrapiamy sałatkę.

Wiosny na talerzy życzy gruszka z fartuszka! :)