sałatka z kuskusu, roszponki i łososia

Kuskus z miodem był dla mnie czymś nowym. Przepis na ten sposób przyprawiania dostałam od koleżanki (Olga, buzi! :*), która poczęstowała mnie nim podczas przerwy obiadowej w pracy. Od razu wiedziałam, że na pewno go do czegoś wykorzystam! :) No i padło na sałatkę. Pyszną, sycącą, a jednocześnie dość lekką.

Jeśli chodzi o łososia poniżej podaję przepis według ja go przyrządziłam i wersję alternatywną, dla wybitnie leniwych :)

sałatka z kuskusu, roszponki i łososia

Składniki: (na 2 porcje)
- 100 g łososia
- 50 g roszponki
- 1 szklanka kuskusu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka papryki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka soku z limonki

Roszponkę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski lub od razu na talerze.

Kuskus wsypujemy do miski, dodajemy miód, imbir, kurkumę oraz połowę papryki i całość zalewamy wrzątkiem, ok 1 cm powyżej poziomu kaszy. Mieszamy, odstawiamy, aż napęcznieje.

W międzyczasie łososia skrapiamy oliwą, oprószamy pozostałą papryką, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż się przyrumieni i będzie gotowy w środku.

Napęczniały kuskus dodajemy do roszponki. Łososia rozdrabniamy widelcem i również dodajemy do sałatki. Całość skrapiamy odrobiną soku z limonki.

Smacznego i lekkiego życzy gruszka z fartuszka! :)