miękkie ciasteczka imbirowo-goździkowe

A może by tak z okazji Mikołajek zjeść ciasteczko? Ale nie takie byle jakie. Koniecznie takie pełne świątecznego aromatu, mięciutkie i rozpływające się w ustach! Dokładnie takie jak to ze zdjęcia poniżej – smakujące imbirem i goździkami, przywołujące w myślach wszystkie miłe skojarzenia <3 Nie zastanawiajcie się długo, bo zrobicie je błyskawicznie. Jestem pewna, że zasmakują Wam tak bardzo, że zechcecie zrobić powtórkę na Święta (i jeszcze ze dwa razy do tego czasu…) ;)

miękkie ciasteczka imbirowo goździkowe

Jak to zrobić?

p>

Składniki (na 18 większych lub 24 mniejsze ciasteczka):

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • 170 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 ml melasy
  • 1/2 szklanki brązowego cukru

Mąkę, goździki, imbir, proszek do pieczenia i sól mieszamy razem.

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, miksujemy na wysokich obrotach. Dalej miksując dodajemy melasę, a następnie dodajemy suche składniki i całość miksujemy razem.

Z ciasta formujemy w dłoniach kulki (ciasto powinno być wilgotne, ale nie powinno za mocno przyklejać się do rąk - w razie konieczności dodajemy odrobinę więcej mąki). Kulki ciasta obtaczamy w brązowym cukrze, a następnie układamy w sporych odstępach na dwóch blachach i lekko rozpłaszczamy je dłonią.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 8 minut, aż ciasteczka się lekko przyrumienią na brzegach.

Studzimy na kratce.

Udanych Mikołajek życzy gruszka z fartuszka!