pieczone pierogi z serem feta

Obiecałam więc oto są – pieczone pierogi z serem feta w sam raz na Sylwestra. One także smakują najlepiej, gdy są podane na ciepło. Zarówno ciasto, jak i farsz są wtedy dużo, dużo lepsze.

Ponieważ rok 2013 już za progiem, pora zrobić małe podsumowanie. U mnie w nadchodzącym czasie szykują się duże zmiany, więc już jutro trochę Wam o nich opowiem :) A jak z Waszymi noworocznymi postanowieniami?


pieczone pierogi z serem feta
 

Składniki:

- 1 kg mąki

- 1 opakowanie proszku do pieczenia

- 20 g drożdży

- 1 łyżeczka soli

- 150 ml oleju

- 150 ml jogurtu greckiego

- 200 ml ciepłej wody

- 3 jajka

Na farsz:

- 400 g sera feta

- sól

- pieprz

- pęczek pietruszki

Dodatkowo:

- 1 jajko

- sezam lub czarnuszka

Drożdże rozpuścić w wodzie, a następnie wymieszać wszystkie pozostałe składniki razem i zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Ser rozgnieść widelcem, dodać posiekaną pietruszkę, przyprawić do smaku.

Gotowe ciasto cienko rozwałkować, wykroić z niego kółeczka. Na każde kółeczko nałożyć płaską łyżeczkę farszu, zakleić pierożki i ułożyć je na wyłożonej pergaminem kratce piekarnika.

Jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim wierzch pierożków. Posypać sezamem lub czarnuszką.

Piec ok. 15 minut w 200 stopniach.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)