Dr. Oetker “Dobra kuchnia od a do z”

Autor: brak jednoznacznego wskazania, książka wydana pod logo marki Dr. Oetker

Tytuł: Dobra kuchnia od a do z

Liczba stron: 160

Liczba przepisów: 0

Liczba zakładek “koniecznie zrobić!”: 0, bo nie o tym jest książka

Swego czasu namiętnie poszukiwałam książki, która byłaby dla mnie swego rodzaju przewodnikiem po kuchni. Chciałam znaleźć książkę, która zawierałaby zarówno wiedzę podstawową, jak i porady i wskazówki, mniej oczywiste, ale np. stosowane przez nasze ciocie i babcie – wiecie, taka kulinarna magia :) Książka “Dobra kuchnia od a do z” była moim pierwszym wyborem spośród podobnej literatury. Od czasu, gdy ją zakupiłam kilka pozycji ją znacznie prześcignęło, jednak wciąż mam do niej mały sentyment.


dobra kuchnia od a do z

Książka wydana jest w przyjemnej formie – krótkie wskazówki, składające się często z jednego-dwóch zdań dotyczą wielu kategorii. Niestety poukładane są alfabetycznie, a nie dziedzinami, co trochę utrudnia korzystanie z niej.

Wiedza w niej zawarta nie jest może kompletna i nie możemy traktować tej książki jak biblii sztuki kulinarnej, ale z pewnością każdy znalazłby w niej trochę wskazówek jak “poruszać się” po kulinarnym świecie. Jak sprawić by brzoskwinie odzyskały jędrność? Co zrobić z przesoloną zupą? Jak porcjować wołowinę? To i cała masa innych porad.


dobra kuchnia od a do z

Książka jest raczej krótka, do przeczytania w jedno popołudnie, ale z pewnością nie da się za pierwszym razem zapamiętać wszystkiego, dlatego warto do niej wracać. Jeśli nie macie czasu na wertowanie grubych woluminów i zagłębianie się we wszystkie tajniki gotowania, to ta pozycja się Wam spodoba.


dobra kuchnia 2

“Dobra kuchnia od a do z” jest jednak raczej do użytku domowego i prywatnego – ze względu na komercyjne wydanie pod logo Dr. Oetker nie jest zbyt atrakcyjna i nie nadaje się na prezent. Chyba, że bardzo nieoficjalny.