pasta kanapkowa z jajek, suszonych pomidorów i anchois
Czasami zaglądam do lodówki pięć razy, za każdym razem stwierdzając, że nic tam nie ma. A potem wpadam na pomysł, by zmiksować kilka rzeczy, zrobić pastę kanapkową i okazuje się, że jednak było w tej lodówce całkiem sporo :) Ta pasta powstała dokładnie w taki sposób. I okazała się być strzałem w dziesiątkę! To moja kolejna kanapkowa propozycja. Jak sobie tak pomyślę, to było ich już na blogu całkiem sporo… :)
Przepis polecany dla osób z insulinoopornością
- 4 jajka
- 4 fileciki anchois
- 4 duże suszone pomidory z zalewy
- zalewa z pomidorów
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone obieramy, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do blendera razem z anchois, suszonymi pomidorami i musztardą. Miksujemy na pastę, w razie potrzeby dodając nieco zalewy z pomidorów, by uzyskać kremową konsystencję. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Serwujemy z pieczywem.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)