pasta kanapkowa z jajek, suszonych pomidorów i anchois

Czasami zaglądam do lodówki pięć razy, za każdym razem stwierdzając, że nic tam nie ma.  A potem wpadam na pomysł, by zmiksować kilka rzeczy, zrobić pastę kanapkową i okazuje się, że jednak było w tej lodówce całkiem sporo :) Ta pasta powstała dokładnie w taki sposób. I okazała się być strzałem w dziesiątkę! To moja kolejna kanapkowa propozycja. Jak sobie tak pomyślę, to było ich już na blogu całkiem sporo… :)

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością

pasta kanapkowa z jajek, suszonych pomidorów i anchois
Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 fileciki anchois
  • 4 duże suszone pomidory z zalewy
  • zalewa z pomidorów
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone obieramy, kroimy na  ćwiartki i wrzucamy do blendera razem z anchois, suszonymi pomidorami i musztardą. Miksujemy na pastę, w razie potrzeby dodając nieco zalewy z pomidorów, by uzyskać kremową konsystencję. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Serwujemy z pieczywem.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)