faszerowane jajka z patelni

Ależ ten czas pędzi! Do Wielkanocy została już tylko chwila, więc pora zacząć przygotowywać dla Was świąteczne przepisy :) Na szczęście jajka uwielbiam w każdej postaci, przez okrągły rok, dlatego nie wymaga to ode mnie szczególnego nakładu pracy. Więcej wielkanocnych przepisów z bloga znajdziecie tutaj. Dziś proponuję faszerowane jajka z patelni. Szybkie, proste i pyszne. Doskonałe na Wielkanocne śniadanie!

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością


faszerowane jajka z patelni

Składniki:

- 4 jajka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki majonezu lub greckiego jogurtu
- sól
- pieprz
- musztarda (do smaku)
- 2 łyżki pełnoziarnistej bułki tartej
- olej do smażenia

Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Razem ze skorupką przekrawamy ja na pół, uważając, by jak najmniej uszkodzić brzegi skorupek. Wydrążamy białko i żółtko, które następnie drobno siekamy i przekładamy do miski. Do jajek dodajemy resztę składników (oprócz bułki tartej) i całość mieszamy. Gotowym farszem napełniamy puste skorupki.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Skorupki z farszem posypujemy bułką tartą, a następnie układamy je na patelni bułką do dołu. Smażymy, do zrumienienia. Podajemy na ciepło.

Pysznego jaja życzy gruszka z fartuszka! :)

Fried devilled eggs

Ingredients:
- 4 eggs
- 2 tbsp chopped chives
- 2 tbsp mayo or greek yogurt (I used Winiary Herb Sauce)
- salt
- black pepper
- mustard (to taste)
- 2 tbsp bread crumbs (Japanese style bread crumbs Panko works well)
- oil for frying

Hard-boil the eggs. Let them cool. Using a sharp knife, cut eggs (in their shells) lengthwise in half avoiding unnecessary shell cracks. Remove egg yolks and whites, chop them finely and place them into a mixing bowl. Next, add ingredients (except bread crumbs) and mix. Pack the mixture back into the hollows of the egg shells.

Heat a little oil in the nonstick pan. Sprinkle bread crumb on tops of filled eggs and gently place the eggs in the pan, stuffed side down. Cook until the eggs are browned. Serve warm.