orzechowe gruszki z ciasteczkami z korzennym syropem klonowym

BlogerChef dodał mi wiatru w żagle, więc postanowiłam spróbować swoich sił także w innym konkursie – tym razem na śniadanie z ciasteczkami belVita. Zadanie było niby proste: przygotować proste, szybkie śniadanie z udziałem owych ciasteczek. Okazało się jednak, że wymyślenie czegoś oryginalnego, a jednocześnie szybkiego w przygotowaniu to wcale nie takie hop-siup, zwłaszcza, że te ciasteczka mają już swój wyraźny smak (w przeciwieństwie do np. zwykłych biszkoptów czy herbatników, które da się przykryć praktycznie wszystkim). Trzeba było więc wymyślić coś bardzo spójnego. Ponieważ ja akurat zdecydowałam się użyć ciasteczek z orzechami i czekoladą, naturalnie przyszły mi do głowy orzechy. Potem postanowiłam dodać coś owocowego – padło na gruszki. A reszta? Reszta była już totalną improwizacją. Ale jakże udaną! :)

Jest to propozycja śniadania wysokoenergetycznego. Z powodzeniem sprawdzi się także jako popołudniowy deser.


orzechowe gruszki z ciasteczkami z korzennym syropem klonowym
 

Składniki (na 2 porcje):

– 4 ciasteczka belVita z orzechami i czekoladą

– 1 gruszka

– 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

– 4 łyżki syropu klonowego

– 3 goździki

– 3 ziarna kardamonu

– 2 łyżki soku z cytryny

Do małych słoiczków lub naczyń do zapiekania, wkruszamy na dno po jednym ciasteczku (łamiemy je dość grubo).

Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Skrapiamy jedną łyżką soku z cytryny. Układamy z gruszek kolejną warstwę w słoiczku, a następnie kruszymy ponownie po jednym ciasteczku na wierzch owoców.

W jak najmniejszym garnuszku (najlepiej nie większym od kubka) podgrzewamy syrop klonowy z dodatkiem goździków i kardamonu. Gdy będzie gorący wyjmujemy przyprawy i dodajemy pozostały sok z cytryny oraz posiekane orzechy. Mieszamy razem i takim sosem polewamy wierzch naszego śniadanka.

Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Wyglada znakomicie w tym sloiczku.

  • Fio

    zjadłoby się ;) szkoda, że nie mam syropu klonowego :( pewnie w nim cały urok tego deseru zawarty…

    • gruszka

      możesz spróbować zastąpić miodem, ale polecam do miodu dać więcej soku z cytryny – nie będzie tak słodki i gęsty :)

  • Ania

    Dziekuje , zrobiłam i było pyszne z tymże zamiast kupnych ciastek dałam upiecznone cistka owsiane :)