maślankowe placuszki z jagodami

Brakuje mi ostatnio owoców, więc wrzucam je do wszystkiego, do czego się tylko nadają :) A szczególnie lubię owocowe śniadania – taki energetyczny kop na miły początek dnia. Maślankowe placuszki z jagodami wyszły delikatne, mięciutkie, w sam raz słodkie – to znaczy takie, które polane odrobiną syropu klonowego i posypane cukrem pudrem wciąż nie są zaklejające :)

Ja użyłam mrożonych jagód, ale z całą pewnością będą smakować jeszcze lepiej, gdy tylko pojawią się świeże. Śmiem też podejrzewać, że równie dobrze pasować będą do nich maliny, jeżyny i inne drobne, miękkie owoce.


maślankowe placuszki z jagodami
Składniki (na około 10 placuszków):

– 75 ml maślanki

– 75 ml mleka

– 1 jajko

– 130 g mąki

– 3 łyżeczki cukru pudru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 3-4 łyżki jagód

– 1 czubata łyżka masła

– olej do smażenia

– cukier puder

– syrop klonowy

Maślankę i mleko mieszamy razem. Wbijamy jajko i mieszamy widelcem.

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy razem. Wlewamy mleczno-jajeczną miksturę, mieszamy razem, a następnie dodajemy płynne masło i całość mieszamy aż do rozbicia wszystkich grudek.

Rozgrzaną patelnię smarujemy przy pomocy pędzelka olejem. Łyżką nakładamy placuszki i smażymy z dwóch stron, aż się ładnie zrumienią. Podajemy z odrobiną syropu klonowego i/lub cukrem pudrem.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

  • Wyglądają pięknie! Z pewnością kiedyś ich spróbuje!

  • Monika

    Oh, tak bardzo lubię jagódki. Chyba w ten długi weekend majowy skuszę się na Twój przepis, bo aż ślinka mi cieknie na widok tego zdjęcia. :-)

  • Agata

    Zrobiłam wg Twojego przepisu, ale troszkę urozmaiciłam po swojemu.
    Akurat pod ręką miałam jogurt naturalny oraz olej kokosowy zamiast masła.
    Wyszły genialne!