placki z cukinii i ziemniaków

Placki z cukinii…? Za lekkie. Placki ziemniaczane…? Za ciężkie. To może coś po środku? Miałam ochotę na placki, tylko nie mogłam zdecydować się na jakie. Więc zrobiłam placki z cukinii i ziemniaków. Placuszki wychodzą trochę “konkretniejsze” niż placuszki robione z samej cukinii, a jednocześnie nie obciążają tak żołądka jak placki z ziemniaków. Polecam podać je z jakimś jogurtowym, dobrze przyprawionym dipem. U mnie był to dip koperkowo-czosnkowy.


placki z cukinii i ziemniaków

Składniki:

– 1 mała cukinia (wielkości zielonego ogórka)

– 1 duży ziemniak (podobny wagowo do cukinii)

– 1/2 cebuli

– 1 jajko

– 3 łyżki mąki

– 1 łyżka tartego sera typu parmezan

– 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem

– pieprz

– sól

– olej rzepakowy do smażenia

Cukinię obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaka również obieramy i ścieramy na drobniejszych oczkach, a następnie mieszamy razem z cukinią. Cebulę bardzo drobno szatkujemy, dodajemy do pozostałych warzyw. Do masy wbijamy jajko, dodajemy mąkę, ser i przyprawy i całość mieszamy razem.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z dwóch stron, aż się ładnie zrumienią.

Podajemy na ciepło z jogurtowym dipem.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)