placuszki z buraka z kremowym kozim serem i chrzanem

Placuszki te były moim śniadaniowym eksperymentem powstałym “z braku laku”, a ich smak mnie mocno zaskoczył – pozytywnie! Przyznam, że od razu wpałaszowałam ogromną porcję i jeszcze cały dzień wspominałam ich smak. Gdyby nie to, że nie zostało mi zbyt dużo buraków, pewnie zrobiłabym sobie je ponownie na kolację :)

Polecam gorąco, zwłaszcza, jeśli lubicie placki ziemniaczane – myślę, że te buraczane was również mile zaskoczą :) Ja jako dodatku użyłam koziego twarożku i chrzanu – uważam to za strzał w dziesiątkę i prawdę mówią nie będę Was zachęcać do serwowania ich z czymś innym. Koniecznie wypróbujcie tę kombinację! :)


placuszki z buraka z kremowym kozim serem i chrzanem
  

Składniki (na 3-4 porcje):

- 400 g buraków konserwowych w wiórkach

- 2 jajka

- 2 czubate łyżki mąki

- 2  czubate łyżki bułki tartej

- sól

- pieprz

- 2 łyżki sera koziego śmietankowego

- 1 łyżka chrzanu

Buraki mieszamy z jajkami, mąką i bułką tartą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na średnim ogniu, aż z obu stron się zrumienią.

Ser kozi mieszamy z chrzanem, aż powstanie jednolita masa. Podajemy jako dodatek do placuszków.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka!

  • WOW ! Podoba mi się taka wersja :) musze tylko konserwowych buraczków skądś załatwić :)

  • Burak i kozi ser to genialne połączenie… Nigdy nie robiłam placków burakowych, wyglądają pysznie ;)

  • Beata

    Jutro na obiad będzie burakowy eksperyment ;]

  • agata

    A czy ze świeżych buraków można?
    Tzn ugotowanych i startych na tarce?

  • Olga

    Bosko! Dzięki z inspiracje, mam ostatnio smaka na kozi ser :-)