mango lassi
O przepisie na mango lassi przypomniało mi się podczas czytania ostatniej książki, gdzie autorka podawała przepis na inny egzotyczny koktajl. Lassi czyli napój oparty na bazie jogurtu to tradycyjny napój w Indiach i okolicznych krajach. Stanowi on tam najpopularniejszy napój orzeźwiający i występuje w setkach odmian, także wytrawnych. Najsłynniejszym z nich jest właśnie mango lassi, który zyskał sławę na całym świecie. Jak nazwa sama wskazuje, głównym składnikiem jest oczywiście mango. Ale mango to musi spełniać jeden ważny warunek, by mango lassi było na prawdę udane – musi być bardzo dojrzałe. Musi być tak dojrzałe i soczyste, że niemalże rozpadać się pod naciskiem palca. Tylko wtedy nasze mango lassi będzie miało delikatną, kremową konsystencję.
Polecam szczególnie w gorące dni. Wiem, że jeszcze nam do nich trochę daleko, ale i teraz może się Wam przydać odrobina orzeźwienia. Nie zapomnijcie dodać kostek lodu!
Składniki (na 2 porcje):
- 1 bardzo dojrzałe mango
- 150 ml jogurtu greckiego lub zwykłego gęstego jogurtu naturalnego
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- kostki lodu
Mango obieramy, pozbawiamy pestki, kroimy na kawałki i przekładamy do blendera. Dodajemy jogurt oraz kardamon i miksujemy razem.
Do wysokiej szklanki wkładamy kilka kostek lodu, a następnie wlewamy mango lassi.
Miłego orzeźwienia życzy gruszka z fartuszka!