makaron z pesto z buraków i pistacji

Uwielbiam buraczany kolor. Pofarbowany na różowo makaron również zachwycił mnie swoim wyglądem, a w połączeniu z zielonymi pistacjami prezentował się nadzwyczaj efektownie :) Co prawda pod ręką miałam tylko penne, a podejrzewam, że znacznie lepiej wyglądałoby spaghetti lub tagliatelle, ale “jak się nie ma co się lubi…” ;)

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością


makaron z pesto z buraków i pistacji
  

Składniki:

- 250 g pełnoziarnistego makaronu

- 1 duży lub 2 małe buraki

- garść pistacji

- 1 łyżka chrzanu

- 2-3 łyżki tartego sera typu parmezan

- sól

- pieprz

Buraki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy, obieramy z łupin. Dzielimy na mniejsze części, przekładamy do blendera. Dodajemy chrzan, pistacje i parmezan i całość blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Do makaronu dodajemy buraczane pesto i całość dokładnie mieszamy.

Najlepiej smakuje w letniej temperaturze :)

Smacznego życzy gruszka z fartuszka!

  • Jaki śliczny kolor!

  • kc

    Właśnie ze smakiem pochłaniam przygotowane przez siebie pesto… Smaczny i prosty przepis ;)

  • MonMon

    Niedoceniane buraki odkryte na nowo. U mnie z dodatkiem czosnku :)

  • Tina Papajewski

    Jutro zrobię, tylko chrzan kupię. Ciekawe połączenie!

  • Kasia

    Kocham buraki i z pewnością wyprobuję przepis:)