makaron z pesto z buraków i pistacji
Uwielbiam buraczany kolor. Pofarbowany na różowo makaron również zachwycił mnie swoim wyglądem, a w połączeniu z zielonymi pistacjami prezentował się nadzwyczaj efektownie :) Co prawda pod ręką miałam tylko penne, a podejrzewam, że znacznie lepiej wyglądałoby spaghetti lub tagliatelle, ale “jak się nie ma co się lubi…” ;)
Przepis polecany dla osób z insulinoopornością
Składniki:
- 250 g pełnoziarnistego makaronu
- 1 duży lub 2 małe buraki
- garść pistacji
- 1 łyżka chrzanu
- 2-3 łyżki tartego sera typu parmezan
- sól
- pieprz
Buraki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy, obieramy z łupin. Dzielimy na mniejsze części, przekładamy do blendera. Dodajemy chrzan, pistacje i parmezan i całość blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Do makaronu dodajemy buraczane pesto i całość dokładnie mieszamy.
Najlepiej smakuje w letniej temperaturze :)
Smacznego życzy gruszka z fartuszka!
-
Angie
-
kc
-
MonMon
-
Tina Papajewski
-
Kasia