makaron z warzywami a’la ratatoullie

Mężczyzna żąda mięsa w obiadach, a ja ostatnio zupełnie nie mam na nie ochoty. Dziś więc się zbuntowałam i przygotowałam obiad bezmięsny. No dobra, prawie, bo dla świętego spokoju dodałam troszkę boczku (możecie śmiało pominąć, jeśli wolicie wersję wege). Mężczyźnie smakowało, więc czuję się rozgrzeszona :) Nie muszę chyba dodawać, że i ja byłam zachwycona smakiem? Trudno nie być, toż to klasyka, choć w nieco innym wydaniu. Połączenia smakowe są jednak doskonale znane i lubiane. Próbujecie?

makaron z warzywami a'la ratatoullie

Składniki (na 4 porcje):
- 200 g makaronu spaghetti
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 200 g pomidorków koktajlowych (ja użyłam czerwonych i żółtych)
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- 4 łyżki tartego parmezanu

Cukinię i bakłażana kroimy w kostkę i przekładamy do dużej miski. Dodajemy umyte pomidorki koktajlowe.

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Mieszamy razem z oliwą, koncentratem pomidorowym oraz ziołami.

Wszystkie składniki łączymy razem, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Warzywa wykładamy na blachę piekarnikową i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut, w międzyczasie 1-2 razy mieszając.

Gdy warzywa się pieką, gotujemy makaron al dente. Upieczone warzywa łączymy z makaronem, całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porcje nakładamy na talerze, a każdą z nich posypujemy 1 łyżką tartego parmezanu.

Doznań smakowych rodem z Włoch życzy gruszka z fartuszka!

  • Piotr / COOKUJ

    Warzywa, makaron, parmezan.. To co najlepsze! :)