łosoś w sojowo-imbirowej marynacie

Och, strasznie długo się przymierzałam, żeby w końcu przygotować tego łososia, a jest to absolutnie niczym nie uargumentowane – przygotowanie tej marynaty to dosłownie minuta, jedynie rybka musi w niej poleżeć jakieś 15 minut. I to tyle! Szast, prast, a obiad przepyszny! Polecam gorąco!

łosoś w sojowo-imbirowej marynacie

Składniki:
- 4 kawałki łososia
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki masła

Łososia pozbawiamy skóry. Sos sojowy mieszamy z imbirem i ostrą papryką. Wkładamy łososia do marynaty i odstawiamy na 10-15 minut.

Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy kawałki łososia i obsmażamy ze wszystkich stron, aż się przyrumieni.

Łososia podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.

Pysznej rybki życzy gruszka z fartuszka!