leczo

Czy właściwie jest coś takiego jak klasyczne leczo? W sumie to ciężko mi stwierdzić. Produkty zawsze dobieram “na oko” i zawsze wychodzi smacznie. Stały jest tylko podstawowy skład warzywny. A i życie nauczyło mnie, że dla każdego “klasycznie” znaczy co innego, szczególnie jeśli chodzi o sałatkę warzywną, bigos, pomidorówkę i leczo właśnie :) A u mnie klasycznie jest właśnie tak.

//edit

Na przestrzeni lat “klasyka” się nieco zmieniła. Ulepszyła. Przybyło jałowca i ostrej papryki. I innych przypraw. Jest jeszcze smaczniej!

Przepis polecany dla osób z insulinoopornością


leczo

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta płatków chilli
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 3 łyżki oleju

Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć razem. Cukinie obrać (jeśli są bardzo małe to nie trzeba wydrążać gniazda niesiennego), pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Pomidory pokroić w kostkę i razem z pomidorami z puszki dodać do całości. Całość podlać szklanką wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowca, płatki chilli i słodką paprykę. Przykryć i gotować, aż cukinia zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z chlebem lub ziemniakami.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)