leczo
Czy właściwie jest coś takiego jak klasyczne leczo? W sumie to ciężko mi stwierdzić. Produkty zawsze dobieram “na oko” i zawsze wychodzi smacznie. Stały jest tylko podstawowy skład warzywny. A i życie nauczyło mnie, że dla każdego “klasycznie” znaczy co innego, szczególnie jeśli chodzi o sałatkę warzywną, bigos, pomidorówkę i leczo właśnie :) A u mnie klasycznie jest właśnie tak.
//edit
Na przestrzeni lat “klasyka” się nieco zmieniła. Ulepszyła. Przybyło jałowca i ostrej papryki. I innych przypraw. Jest jeszcze smaczniej!
Przepis polecany dla osób z insulinoopornością
Składniki (na 2 porcje):
- 2 cukinie
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 3 pomidory
- 1 puszka pomidorów
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta płatków chilli
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- 3 łyżki oleju
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć razem. Cukinie obrać (jeśli są bardzo małe to nie trzeba wydrążać gniazda niesiennego), pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Pomidory pokroić w kostkę i razem z pomidorami z puszki dodać do całości. Całość podlać szklanką wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowca, płatki chilli i słodką paprykę. Przykryć i gotować, aż cukinia zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z chlebem lub ziemniakami.
Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)
-
dusiowaa
-
kikimora666
-
niepokornik
-
kulinarnespotkania
-
Gość: Ivon, 80.51.181.5*
-
Gość: , static-62-233-246-4.devs.futuro.pl
-
margot11
-
russkaya
-
Kamciss
-
Fio