Kuchnia polska – Encyklopedia Sztuki Kulinarnej

Autor: Romana Chojnacka, Jolanta Przytuła, Aleksandra Swuińska-Kataluska

Tytuł: Kuchnia polska – Encyklopedia Sztuki Kulinarnej

Liczba stron: 528

Liczba przepisów: ?


encyklopedia sztuki kulinarnej

Ta książka to biblia. Uważam, że każda wyprowadzająca się z domu dziewczyna powinna dostawać ją od matki w ramach wyprawki :) Ja otrzymałam ją dzięki uprzejmości firmy Publicat, w paczce z innymi książkami do zrecenzowania. Jestem za tą pozycję niesamowicie wdzięczna i choć żałuję, że nie wpadła w moje ręce kilka lat wcześniej, to cieszę się, że musiałam czekać kolejnych kilku lat by ją zdobyć :)


Logo wydawnictwa Publicat

Mam poważny problem od czego zacząć, bo w tej książce jest właściwie wszystko. Choć znajdziecie w niej także przepisy kulinarne, to jednak ta książka to coś znacznie więcej niż książka kucharska. Dlatego też po raz pierwszy odstąpiłam od standardowej formy i nie napiszę Wam ile przepisów w niej znajdziecie, ani ile ja sama planuję wykorzystać.


encyklopedia sztuki kulinarnej

Encyklopedia podzielona jest na 12 rozdziałów.

Pierwszy rozdział zatytułowany jest “Urządzamy kuchnię”. Będzie on szczególnie przydatny dla osób, które rozpoczynają budowę domu lub planują remont kuchni, bowiem urządzanie uwzględnione jest od podstaw – począwszy od tego jak zaplanować ułożenie wnętrza, przez wybór odpowiedniego sprzętu, po oświetlenie. Trochę informacji przydatnych będzie także dla tych, którzy kuchnię już mają i potrzebują jedynie wymienić nieco drobniejszego wyposażenia.

Rozdział drugi dotyczy zdrowego odżywiania. Jest to jedyny rozdział, który w mojej opinii nie pasuje do tej książki – nie da się na 11 stronach streścić zasad zdrowego żywienia, więc temat potraktowany jest po łebkach. Nie zrażajcie się jednak – dalej jest już lepiej :)

W trzecim rozdziale dowiecie się wszystkiego o ziołach i przyprawach – jak ich używać, do czego, w jakiej ilości i w którym momencie dodawać je do dania.

Rozdziały 4 – 11 to rozdziały poświęcone poszczególnym grupom dań. Nie będę opisywać wszystkiego szczegółowo, bo pisałabym chyba dwa dni :) To co musicie wiedzieć, to że znajdziecie tu zarówno podstawy (które każdy znać powinien, a prawda jest taka, że mało kto zna) jak np. “z czego składa się świnia”, zasady przygotowywania udanego ciasta lub jak porcjować kurczaka, trochę bardziej zaawansowanych (co nie znaczy że trudnych!) rzeczy jak np. rodzaje zasmażek, sposoby zagęszczania zupy, wyrabianie domowego twarogu oraz wiele nadprogramowych rzeczy jak sposoby przechowywania żywności, dekorowania potraw czy stopnie wysmażenia mięsa.


encyklopedia sztuki kulinarnej
encyklopedia sztuki kulinarnej

Książka jest absolutnie pełna ciekawostek – znajdziecie tu podpowiedzi, czym różni się rumsztyk od medalionu, jakich ziół używać do dziczyzny, w jakich temperaturach piec różne rodzaje ciast. A wszystko to logicznie poukładane, znajdujące się na swoim miejscu i przemyślane.


encyklopedia sztuki kulinarnej

Jeśli nie wiecie gdzie szukać informacji po czym rozpoznać dobrą mąkę, jak filetować rybę czy przedłużyć życie mleka odpowiedź jest jedna – w tej książce.

Ostatni rozdział poświęcony jest przygotowywaniu przyjęć – każda kobieta z zadatkami na perfekcyjną panią domu będzie zachwycona :) Planowanie menu, nakrywanie do stołu, składanie serwetek, usadzanie gości – od spotkania przy grillu po wesele – nie będą miały już przed Wami tajemnic.

Na końcu książki czekają na nas jeszcze tabele kaloryczne i indeks potraw. Oczywiście skłamałabym, że przeczytałam ją całą od deski do deski. Jeszcze nie. Ale wiem, że na pewno to zrobię :)

Co więcej Encyklopedia jest bardzo ładnie wydana, bogata w ilustracje i instruktaże. Mnogość ramek i tabelek ułatwia odnajdywanie ważnych informacji, przy czym całość jest estetyczna i przejrzysta. Zdjęcia potraw są niezwykle apetyczne, co się rzadko zdarza w tego typu “zbiorach wiedzy”.

Jestem pod ogromnym wrażeniem ilości pracy jaką autorzy musieli włożyć w napisanie tej książki i tym bardziej zaskakuje mnie jej niska cena – 44,90. Powiem jedno – jeśli znajdziecie ją w swojej księgarni, bierzcie! Jeśli nie znajdziecie – poszukajcie :) Warto!

 

  • oooo taka biblia zdecydowanie by mi się przydała!! Zbiór podstawowych wiadomości w jednym miejscu! Super propozycja zarówno dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z kucharzeniem, jak i dla tych chcących się odrobinkę podszkolić:-)

    • gruszka

      Dokładnie tak! Prawdę mówiąc uważam, że od tej książki powinno się zaczynać w ogóle swoją przygodę z gotowaniem i zapoznać się z nią przed pierwszym wejściem do kuchni, ale wiadomo jak jest ;) Osoby, które już znają się co nieco mogą być momentami poirytowane prostotą informacji, ale nawet wśród “podstaw-podstaw” znajdzie się trochę przydatnych wiadomości :)

  • Jakiś czas temu znalazłam tą książkę w jakiejś księgarni internetowej i mnie zainteresowała, ale obawiałam się jej zakupu, bo jednak książkę dobrze jest wziąć do ręki i przed zakupem przejrzeć czy faktycznie spełnia oczekiwania :-). Ale po tej recenzji jestem zdecydownia zachęcona :-)!

  • Pingback: URL()

  • orchidea

    Czy moglabys wyslac mi na maila troche wiecej fotek z tej ksiazki lub zamiescic na stronie?Zastanawiam sie nad jej zakupem a niestety nie moge isc sobie jej obejrzec do ksiegarni

    • gruszka

      Nie ma problemu, ale najwcześniej za około tydzień, ponieważ obecnie nie mam dostępu do książki.

  • Pingback: www.merak.cz()

  • Pingback: alittlezest.com()

  • Pingback: nabavki.telekom.mk()