korzenna pasta z soczewicy
Mam wrażenie że wpadłam w jakiś kołowrotek i nie mogę przestać się kręcić. Mam mnóstwo roboty i niespecjalnie dużo czasu na gotowanie, ani tym bardziej (co piszę ze smutkiem) na blogowanie. W biegu jem, w biegu robię zdjęcia (o ile w ogóle mi się udaje) i w ogóle wszystko ostatnio robię w biegu (aż dziw, że od samego tego biegania nie chudnę!). Dlatego teraz korzystam z tego, że akurat spóźniają się Ci, z którymi umówiona jestem na kolejne spotkanie i w przerwie podrzucam wam błyskawiczny przepis na błyskawiczną pastę, która błyskawicznie znika. Początkowo, według zaleceń dietetyka miała być to ugotowana soczewica z cebulką i przyprawami. Postanowiłam całość zmiksować i przy pomocy przypraw nadać powstałej paście korzennego, jesiennego charakteru. Doskonała jako pasta na kanapki. Polecam!
Przepis polecany dla osób z insulinoopornością
Składniki (na 4 porcje):
- 100 g czerwonej soczewicy
- 80 g cebuli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Dodajemy do niej podsmażoną cebulę i korzenne przyprawy. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przepis przygotowany w ramach diety obowiązującej mnie podczas projektu “Gruszka się (znowu) odchudza”, za aprobatą dietetyka – Urszuli Skrzypczak.
Urszula Skrzypczak – Dietetyk
Z wykształcenia biotechnolog ze stopniem naukowym doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej. W marcu 2014 roku odbierała dyplom z zakresu Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z zamiłowania propagatorka racjonalnego odżywiania. O jedzeniu i jego wpływie na organizm człowieka wie prawie wszystko. Gotowa by pomóc każdemu, kto marzy o pięknej sylwetce i zdrowej diecie.
www.ziarnozdrowia.pl +48 695 652 519 kontakt@ziarnozdrowia.pl