grzany cydr z rozmarynem i imbirem
Jak wczoraj zapowiedziałam, tak zrobiłam i zaraz po tym jak upiekłam przekozacką dyniową karpatkę z karmelem pumpkin spice, która podbija Instagrama, zwieńczyłam wieczór grzanym cydrem. Przepis na karpatkę wkrótce, ale by umilić Wam poniedziałek, uznałam, że alkohol musi być pierwszy. Wracają z pracy zahaczcie więc o sklep z dobrym cydrem! :) Doskonale smakuje, a przy tym działa leczniczo – rozmaryn rozgrzewa organizm, poprawia krążenie i ma właściwości antydepresyjne (świetnie działa na jesienną melancholię), a imbir leczy przeziębienia i poprawia trawienie. Jestem przekonana, że nie musze Was dłużej przekonywać! ;)
Składniki (na 2 porcje):
- 500 ml półwytrawnego cydru
- 1 łyżka miodu
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 cm kawałek imbiru
- 5 goździków
- 1/2 jabłka
Cydr ostrożnie przelewamy do garnka.
Jabłko kroimy w plasterki. Imbir obieramy i również kroimy na plastry. Jabłko, imbir, gałązki rozmarynu, goździki i miód dodajemy do cydru.
Podgrzewamy na małym ogniu, aż mikstura będzie gorąca (nie zagotowujemy!). Przelewamy do kubków.
Miłego rozgrzewania się, życzy gruszka z fartuszka!
-
Kasia Sarnia
-
piegusek
-
Słone Słodkim Przeplatane
-
Gosia