kokosowy biszkopt z ananasowym kremem
Niedawno był burger pina colada, to teraz ciasto pina colada :)
Prawdę mówiąc jedno i drugie powstało z tego samego powodu – nadprogramowego ananasa, który czekał na wykorzystanie :) Ciasto przygotowałam między innymi dlatego, że mieli wpaść do nas goście. Spotkanie było jednak na tyle intensywne, że zupełnie zapomniałam je zaserwować! Bałam się więc, że sami ciasta nie zjemy i próbowałam zaprosić kogoś na kawę. Nie wyszło. Może i dobrze, bo mężczyźnie ciasto tak zasmakowało, że jeszcze tego samego dnia zniknęło całe :) No dobra, trochę mu pomogłam ;)
Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i daję słowo, że poradzi sobie z nim każdy. Dosłownie każdy!

Składniki (na tortownicę o wymiarze ok 18 cm):
Na biszkopt:
- 3 jajka
- 90 g cukru
- 85 g mąki
- 10 g wiórków kokosowych
Na krem:
- 3/4 ananasa
- 1 budyń waniliowy
- 300 ml soku ananasowego
Na bitą śmietanę:
- 200 ml kremówki
- cukier puder do smaku
- 1 śmietan-fix
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę i wiórki kokosowe. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka (15-30 minut). Długość pieczenia może się różnić w zależności od rozmiaru blachy i samego piekarnika, więc ciasta należy pilnować.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Do rondelka wlewamy 200 ml soku ananasowego i podgrzewamy. W pozostałych 100 ml soku rozpuszczamy budyń. Gdy sok w rondelku zacznie bulgotać, wlewamy rozpuszczony budyń i całość intensywnie mieszamy, aż zacznie przypominać gęsty kisiel. Rondelek zdejmujemy z ognia.
Ananasa obieramy, oczyszczamy, pozbawiamy twardego łyka i kroimy w dość drobne kawałki. Pokrojonego ananasa mieszamy z gotową masą ananasową.
Biszkopt przekrawamy na pół. Dolną część ponownie wkładamy na spód tortownicy. Na wierzch wykładamy ananasową masą i dobrze dociskając łyżką, wyrównujemy jej powierzchnię. Masę należy dobrze rozprowadzić, by przy ściankach nie pozostały bąble powietrza.
Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez około 3 godziny.
Kremówkę ubijamy. Gdy zacznie się robić sztywna dodajemy śmietan-fix i cukier puder do smaku i ubijamy do całkowitego zgęstnienia. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i całość dokładnie mieszamy. Bitą śmietanę nakładamy na wierzch ciasta. (Warto to robić tuż przed podaniem, bo bita śmietana smakuje wtedy najlepiej. Pamiętajcie o śmietan-fixie, inaczej wasza śmietana podejdzie wodą!)
Aloha mówi gruszka z fartuszka! :)