kokosowy biszkopt z ananasowym kremem

Niedawno był burger pina colada, to teraz ciasto pina colada :)

Prawdę mówiąc jedno i drugie powstało z tego samego powodu – nadprogramowego ananasa, który czekał na wykorzystanie :) Ciasto przygotowałam między innymi dlatego, że mieli wpaść do nas goście. Spotkanie było jednak na tyle intensywne, że zupełnie zapomniałam je zaserwować! Bałam się więc, że sami ciasta nie zjemy i próbowałam zaprosić kogoś na kawę. Nie wyszło. Może i dobrze, bo mężczyźnie ciasto tak zasmakowało, że jeszcze tego samego dnia zniknęło całe :) No dobra, trochę mu pomogłam ;)

Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i daję słowo, że poradzi sobie z nim każdy. Dosłownie każdy!


kokosowy biszkopt z ananasowym kremem

Składniki (na tortownicę o wymiarze ok 18 cm):
Na biszkopt:
- 3 jajka
- 90 g cukru
- 85 g mąki
- 10 g wiórków kokosowych

Na krem:
- 3/4 ananasa
- 1 budyń waniliowy
- 300 ml soku ananasowego

Na bitą śmietanę:
- 200 ml kremówki
- cukier puder do smaku
- 1 śmietan-fix
- 3 łyżki wiórków kokosowych

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę i wiórki kokosowe. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka (15-30 minut). Długość pieczenia może się różnić w zależności od rozmiaru blachy i samego piekarnika, więc ciasta należy pilnować.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

Do rondelka wlewamy 200 ml soku ananasowego i podgrzewamy. W pozostałych 100 ml soku rozpuszczamy budyń. Gdy sok w rondelku zacznie bulgotać, wlewamy rozpuszczony budyń i całość intensywnie mieszamy, aż zacznie przypominać gęsty kisiel. Rondelek zdejmujemy z ognia.

Ananasa obieramy, oczyszczamy, pozbawiamy twardego łyka i kroimy w dość drobne kawałki. Pokrojonego ananasa mieszamy z gotową masą ananasową.

Biszkopt przekrawamy na pół. Dolną część ponownie wkładamy na spód tortownicy. Na wierzch wykładamy ananasową masą i dobrze dociskając łyżką, wyrównujemy jej powierzchnię. Masę należy dobrze rozprowadzić, by przy ściankach nie pozostały bąble powietrza.

Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez około 3 godziny.

Kremówkę ubijamy. Gdy zacznie się robić sztywna dodajemy śmietan-fix i cukier puder do smaku i ubijamy do całkowitego zgęstnienia. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i całość dokładnie mieszamy. Bitą śmietanę nakładamy na wierzch ciasta. (Warto to robić tuż przed podaniem, bo bita śmietana smakuje wtedy najlepiej. Pamiętajcie o śmietan-fixie, inaczej wasza śmietana podejdzie wodą!)

Aloha mówi gruszka z fartuszka! :)

  • Wooow, całe ciasto? Niezły przerób. :))))) Ale patrząc na zdjęcie, wcale się nie dziwię!

  • Wiola W.

    To nie mógł być przypadek! :D Takie rzeczy zdarzają się po coś, i jestem przekonana, że najzwyczajniej przeznaczeniem tego ciasta było Ciebie i mężczyznę uszczęśliwić Więc na zdrowie! ;-)

  • monika sz

    Ja juz drugi raz po rzad je robilam, pycha za kazdym razem wychodzi , placek szybki -pzepis znam na pamiec

  • kazu

    Czy zamiast swiezego anansa moza uzyc tego z puszki? Jak tak to w jakich ilosciach?

    • gruszka

      Tak, można zastąpić świeżego ananasa puszkowanym. Jedna standardowej wielkości puszka powinna wystarczyć :)

  • zagubiona

    czy trzeba zwiększać proporcje jak tortownica jest większa (25 cm)

    • gruszka

      Bez zwiększonych proporcji ciasto wyjdzie po prostu niższe. Ale jeśli chcesz zachować jego proporcje to polecam zrobić z podwójnej porcji :)