gulasz z chorizo

Gdy mowa o gulaszu najczęściej w moim przypadku składał się on z czterech elementów: papryki, mięsa, cebuli i pomidorów. Postanowiłam jednak coś niecoś zmienić, ulepszyć i tak oto powstał gulasz z chorizo – lekko pikantny, rozgrzewający i co za tym idzie, doskonały na jesienne chłody. Wypróbowaliśmy go już z kuskusem i pyzami – mi do gustu przypadł bardziej z kaszą, ale mężczyzna wolał pyzy. Oczywiście ziemniaki, ryż czy kasza gryczana też doskonale się tutaj sprawdzą. Suchy chleb także ;)


gulasz z chorizo
  

Składniki (na 3-4 porcje):

- 3 czerwone papryki

- 1 kiełbasa chorizo

- około 500 g wieprzowiny (u mnie pół na pół schab i szynka)

- 1 ostra papryczka chilli

- 500 ml bulionu

- 3 ząbki czosnku

- olej

- sól

- pieprz

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- słodka papryka

- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

Wieprzowinę oczyszczamy, pozbawiamy błon i przerostów tłuszczu, a następnie kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i podsmażamy aż zacznie się rumienić. W międzyczasie kiełbasę chorizo kroimy w półksiężyce. Dodajemy do podsmażonego mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Papryczkę chilli również pozbawiamy pestek i kroimy w bardzo drobniutką kostkę. Czosnek dodajemy do mięsa, podsmażamy. Następnie dodajemy oba rodzaje papryki i całość smażymy około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Po tym czasie na patelnię wlewamy bulion oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy słodką paprykę do smaku (około łyżeczki), mieszamy i przykrywamy patelnię przykrywką. Całość gotujemy około 30-50 minut (aż mięso zmięknie), mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną, by gulasz się lekko zagęścił.

Podajemy z ziemniakami, kaszą, kuskusem, kluskami lub pyzami.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)